Zbog nedovoljnog interesa javnosti i izuzetno slabe interakcije pratitelja, ove stranice su prebačene u arhivski format
i više se neće ažurirati niti nadopunjavati novim sadržajem!

NOVOSTI: Zbog osobitih inzistiranja magistra Željka Renića, inače pomoćnika pročelnika za komunalno i prometno redarstvo u Zagrebu, odlučili smo iznova krenuti s radom, a novi portal će uz zagrebačke teme uključivati i teme iz Zagrebačke županije.

Uskoro na Zagreb24.hr

Trg bana Josipa Jelačića glavni je zagrebački trg, koji se nalazi podno Kaptola i Gradeca - dvaju naselja od kojih je nastao Zagreb. Skraćeno ga se naziva Trg bana Jelačića, Jelačićev trg, a lokalno je poznat i kao Jelačić-plac.

Jelačić plac - Trg bana Josipa Jelačića
Autor: MV

Njime dominira kip bana Josipa Jelačića kipara Dominika Fernkorna, danas okrenut prema jugu. Kip je postavljen 1866. godine, a uklonjen je tijekom Jugoslavije 1947. do 1990. godine, kada je vraćen na svoju izvornu lokaciju (Trg).

Kada je kip 1866. godine prvi put postavljen na trg, gledao je prema sjeveru, iz razloga što u to doba južni dio grada još nije postojao (suprotno od nekih pogrešnih tumačenja da je bio okrenut prema Mađarskoj na sjeveru).

Na njemu se odavno nalazio izvor Manduševac za kojeg legenda kaže da je odgovoran za nastanak imena grada Zagreba.

Prema legendi ime je dobio po lijepoj Manduši koja je, zagrabivši vode iz tog zdenca, napojila umornog i žednog bana na povratku iz bitke. Tako je izvor dobio ime Manduševac, a grad ime Zagreb.

Osim što se na Trgu bana Josipa Jelačića održavaju središnja društvena događanja, stanovnici se svakodnevno sastaju na za to najpoznatijim mjestima u gradu - "pod satom" i "pod repom".

Više o Trgu bana Josipa Jelačića saznajte ovdje.

Brzi kontakt

Najnovije

Neven Brnjas, najpoznatiji ZET-ov zviždač i jedan od najpoznatijih domaćih ...

Uzeo sam simboliku Shakespeareovog trgovca koji u tom remekdjelu kao ...

Skoro godinu dana ističem kako je natječaj za podzemne spremnike namješten ...

TPL_BACKTOTOP