Zbog nedovoljnog interesa javnosti i izuzetno slabe interakcije pratitelja, ove stranice su prebačene u arhivski format
i više se neće ažurirati niti nadopunjavati novim sadržajem!

NOVOSTI: Zbog osobitih inzistiranja magistra Željka Renića, inače pomoćnika pročelnika za komunalno i prometno redarstvo u Zagrebu, odlučili smo iznova krenuti s radom, a novi portal će uz zagrebačke teme uključivati i teme iz Zagrebačke županije.

Uskoro na Zagreb24.hr

Čak i kad radi ispravnu stvar našeg gradonačelnika jednostavno neće pa neće! Nakon cijelog niza mojih mailova i javnih objava gradonačelnik je odlučio učlniti ispravnu stvar i dovršiti pilot projekt podzemnih spremnika! No i tu su nastali problemi!

Svatko tko prati moje objave zna da su mi podzemni spremnici najbolnija tema jer gradonačelnik silnom željom želi "progurati" namješteni natječaj za nevjerojatno preplaćene podzemne spremnike što sam prijavio nadležnim državnim institucijama!

Najveći problem je što gradonačelnik nikad nije proveo pilot projekt koji je trebao praktično pokazati i dokazati najbolje rješenje za Zagreb!

Poslao sam brojne mailove gradonačelniku osobno apelirajući da odustane od loših poteza i da provede do kraja pilot projekt kako bismo svi skupa dali svoje mišljenje o praktičnoj i estetskoj vrijednosti svih ponuditelja, a svakako je i računica bitna! ;-)

Čistoća je sama utvrdila kako je svrha pilot projekta prikupljanje podataka operativne naravi, odnosno analiza navika korisnika i prakse u svakodnevnom korištenju podzemnih spremnika u središtu Zageba te analiza primjene sustava u realnom okruženju.

Gradonačelnik je konačno odlučio postupiti ispravno (Bogu hvala!), ali i tu ga je dočekala nesretna sudbina - loš kadar i loša priprema odgodila je projekt do daljnjeg...

Fijasko na Kaptolu rezultat je krajnjeg nemara!

postavljanje podzemnog spremnika na Kaptolu
Autor: Zagreb24

Jučer u prijepodnevnim satima Zagrebačke Ceste počele su s pripremom terena (op.a. kopanje rupe) za postavljanje novog podzemnog spremnika u sklopu pilot projekta. 

Podsjećam da je prvi (i zasad jedini) bio podzemni spremnik u Masarykovoj ulici kojeg je donirala tvrtka Komop.

Ovaj drugi spremnik donirala je tvrtka Gradatin, koja je definitivno jedna od ozbiljnih konkurenata u ovom projektu jer nudi i podzemne i polupodzemne varijante spremnika što je svakako super informacija!

Valja istaknuti kako su (uz navedene) preostali konkurenti tvrtke Gradeko (podzemni spremnici), Eol-Ekos (polupodzemni spremnici) i STP (polupodzemni spremnici)...

Kada su radnici ZG cesta počeli s kopanjem nabasali su na ogromnu podzemnu instalaciju koja se proteže čitavom širinom određene lokacije, a za koju se ne zna namjena i svrha (op.a. može biti nekakva šahta, a može biti i kakva podzemna arhaična kripta) zbog čega su radovi odgođeni do daljnjega (ako se uopće ikad i nastave)!

Zagrebačke ceste bile su zadužene da provedu sve potrebne građevinske radove koji su preduvjet za "spuštanje" podzemnih i polupodzemnih spremnika -- to se osobito odnosi (između ostalog) na pripremne i geodetske radove te lociranje komunalnih instalacija i priključaka postojećih instalacija!

Josip Pavlović, predsjednik udruge "Ekologija Grada" (www.ekologija-grada.hr), ispričao mi je rezultate svog praćenja projekta podzemnih spremnika u zagrebačkom centru te je pojasnio kako su konzervatori upozoravali da nije potpuno poznata podzemna infrastruktura (neovisno o postajnju ili nepostojanju tehničke dokumentacije) i da se ne mogu ad hoc određivati lokacije za podzemne spremnike, ali i kako bi najbolje bilo staru gradsku jezgru izuzeti iz ovakvih projekata i aktivnosti.

Ističe kako se Odluka o "novom modelu", pored toga što je nezakonita, pokazala i kao potpuno nepripremljena i kako je ista rezultat isključivo vizualnih afiniteta gradonačelnika Tomaševića, no to nije u skladu niti s realnošću niti s njegovim organizacijskim sposobnostima.

Veliko pitanje je i što nas sve skupa očekuje na ostalim poznatim lokacijama podzemnih spremnika:
* Ilirski trg
* ul. Paule i Većeslava Miškina (kod ul. Fausta Vrančića)
* ul. Paule i Većeslava Miškina (kod ul. Gaje Alage)
* Reljkovićeva ulica

Osobno mi je zanimljivo kako su posljednje 3 od navedenih lokacija (Vrbik i blizina autobusnog kolodvora) daleko od stare gradske jezgre, a radi se o polupodzemnim spremnicima (za razliku od podzemnih) što značajno potvrđuje moje konstantne sumnje da je sve skupa rezultat vizualnih vizija gradonačelnika i da će ustrajati u nezakonitosti namještenog natječaja za podzemne spremnike o čemu cijelo vrijeme pišem !!!

Sudjelovanje ZG cesta predvodila je osoba koja uopće nije zaposlena u Holdingu

Prema ugovoru između Čistoće i Zagrebačkih Cesta jasno se vidi naznaka na kraju "Odobrio: Sektor tehničke operative Goran Vlašić, mag.ing.aedif." što bi ga svrstalo među bitne djelatnike u ovom projektu.

Već ranije sam pisao o tome kako Goran Vlašić uopće nije zaposlenik Zagrebačkog Holdinga !!!

Postavlja se pitanje kako je moguće da osoba koja uopće nije zaposlena u Holdingu i čije radno mjesto i djelovanje uopće nije obuhvaćeno postojećom sistematizacijom (op.a. a znamo da nova još nije ni približno dovršena) dobije ovako važnu funkciju?!

U ranijem tekstu sam objavio kako je Vlašić zapravo zaposlenik GSKG-a (što je vidljivo iz prijava pri HZMO-u) koji je posebna pravna osoba (op.a. GSKG je firma kćer Holdinga i pravno su odvojena trgovačka društva).

Dakle radi se o krajnjem nezakonitom i koruptivnom djelovanju voditelja ZG cesta Jurice Krleže koji je omogućio nezakoniti pristup osjetljivim procesima u ZG cestama osobi koja je zaposlenik sasvim druge tvrtke!

Kako bilo, Vlašić je jučer proslijedio dopise brojnim rukovodiocima, između ostalog i Davoru Viću (voditelj Čistoće), Bojanu Ribiću (voditeljevom zamjeniku) i svom voditelju Jurici Krleži, a u dopisima je istaknuo da se već nakon iskopa do 0.5 metara dubine "naišlo na nekakvu građevinu koja nije bila ucrtana ni označena na nikakvoj dobivenoj podlozi...daljnje iskopavanje je obustavljeno dok se ne utvrdi značaj i funkcionalnost iste."

Iz gradskog zavoda za zaštitu spomenika zatražili su arheološki nadzor  jer se radovi odvijaju u arheološkoj zoni, što je bilo logično ugovoriti na samom začetku projekta podzemnih spremnika i uvrstiti navedeno u podlogu za konačnu odluku hoće li se podzemni spremnici uopće postavljati u staroj gradskoj jezgri ili neće !!!

Uglavnom...radovi se sigurno neće nastaviti uskoro...ako ikad! ;-)

Sve to našeg gradonačelnika očito "ne zanima", on ima viziju, a svi mi nek se slikamo! ;-) Divno, nema šta! Sjećam se samo kako je on zbog takvih postupanja visio Bandiću na leđima poput sklopca, a danas se ljuti na mene što činim isto! ;-)

Ugovor između Čistoće i ZG cesta o pilot projektu potpuno je nezakonit

Da, dobro ste pročitali, bizaronostima nema kraja!

Dobio sam ugovor kojim je reguliran pravni odnos između Čistoće i Zagrebačkih Cesta po pitanju pilot projekta -- i on je nezakonit !!! :-)))))

Očito čega god se naš vrli gradonačelnik primi završava jednim ili drugim oblikom nezakonja...počinjem se pitati može li naš gradonačelnik išta napraviti kako treba?!

Naime, ugovor je sklopljen između podružnice Čistoća i podružnice Zagrebačke Ceste, a moj odvjetnik odgovorno tvrdi da je to apsolutno nemoguće jer su podružnice dio iste pravne osobe Zagrebačkog Holdinga i nemaju svoju posebnu pravnu osobnost pa jednostavno ne mogu međusobno sklapati ugovore -- sve njihove međusobne odnose i aktivnosti može jedino urediti uprava Holdinga svojom odlukom i ni na koji drugi način se njihova postupanja ne mogu "ugovoriti" odnosno dogovoriti !!!

One koje to zanima mogu detaljno proučiti ugovor na gornjem linku.

Svaka čast voditelju Viću i voditelju Krleži na genijalnoj dosjetki !!!

Postoji još jedan ugovor ZG cesta o podzemnim spremnicima...onaj s GSKG-om

Početkom veljače mi je netko anonimno dostavio potpuno bizarni ugovor između GSGK-a i ZG cesta kojim je definirana suradnja u vezi podzemnih spremnika !!!

Odmah sam pisao gradonačelniku (i voditelju Krleži) u vezi tog ugovora i postavio brojna pitanja, na koja nikad nisam dobio odgovor! Gradonačelnik ni inače ne odgovara...on se time ne bavi! ;-)

Prvo i najbizarnije u tom ugovoru jesu navodi da su Zagrebačke ceste pružatelj usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Zagreba! Evo, ja sam u svojoj gluposti bio uvjeren da je to Čistoća!

Drugo pitanje je za koji točno posao je sklopljen ovaj ugovor? Datum sklapanja je iz prve polovice studenog 2022. i vrijedi do kolovoza 2023., a ubrzo nakon sklapanja ugovora je natječaj za podzemne spremnike poništen! O čemu se tu radi?!

Treće pitanje je po kojoj osnovi je voditelj Krleža sklopio ugovor, kada znamo da je predsjednik uprave Ivan Novaković i kada je razvidno da u ugovoru nije navedeno ovlaštenje Krleže za potpis istog (što je uobičajena praksa)?!

Četvrto pitanje je temeljem kojeg natječaja je ovaj ugovor skopljen?! Temeljem zakona, koji je u tom pogledu kristalno jasan, ne postoji mogućnost sklapanja bilo kakvog ugovora bez natječaja, bez obzira bio taj natječaj javan (javna nabava) ili pozivni (bagatelna nabava)!

Peto pitanje odnosi na financijski dio ugovora! Nepoznata je ugovorena vrijednost posla kao ni način naplate iz 3. članka (op.a. nepoznato je  radi li se o poznatim i očekivanim ili nepoznatim i nepredvidivim iznosima)! 

I opet se pitam jesam li ja lud ??? Pa zakleo bih se životom da je Čistoća jedina ovlaštena pružati uslugu sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Zagreba! Zovite Vrapče, neka me vode !!!

Najbizarnije od svega je što je i starim i novim natječajem utvrđeno da sve radove treba obaviti dobavljač pa se postavlja pitanje za što se točno ovaj ugovor sklapao, je li ovaj ugovor fiktivan i je li u funkciji pljačke ili pranja novca (???):

"Isporuka kompletnog sustava spremnika, spuštanje s kamiona na lokaciju koju odredi Naručitelj i ugradnja, uz logističku i stručnu pomoć Naručitelja. Odabrani ponuditelj je dužan dati pisanu izjavu da je roba ugrađena sukladno uputama proizvođača. Nakon završetka radova, obveza odabranog ponuditelja je i stavljanje predmetnog podzemnog spremnika u potpuno funkcionalno stanje."

Gradonačelnik je prije točno tjedan dana na konferenciji za medije izjavio kako mu je informacija o ovome "prvi glas" iako sam mjesec dana ranije pisao mail i njemu i voditelju Krleži !!!

Pogledajte kratki video:

Imate informacije o ovoj temi? Uočili ste grešku? Kontaktirajte nas
Podržite nas i podijelite ovaj članak:

Brzi kontakt

Najnovije

Neven Brnjas, najpoznatiji ZET-ov zviždač i jedan od najpoznatijih domaćih ...

Uzeo sam simboliku Shakespeareovog trgovca koji u tom remekdjelu kao ...

Skoro godinu dana ističem kako je natječaj za podzemne spremnike namješten ...

TPL_BACKTOTOP