Zbog nedovoljnog interesa javnosti i izuzetno slabe interakcije pratitelja, ove stranice su prebačene u arhivski format
i više se neće ažurirati niti nadopunjavati novim sadržajem!

NOVOSTI: Zbog osobitih inzistiranja magistra Željka Renića, inače pomoćnika pročelnika za komunalno i prometno redarstvo u Zagrebu, odlučili smo iznova krenuti s radom, a novi portal će uz zagrebačke teme uključivati i teme iz Zagrebačke županije.

Uskoro na Zagreb24.hr

Iscurio je dokument iz ureda gradonačelnice Samobora iz kojeg proizlazi kako će Samobor (i Sv.Nedelja) dovoziti svoj miješani komunalni otpad na Jakuševec, ali i svoj građevinski otpad...ima li kraja ludilu?

Gradonačelnik Tomašević je svoju političku karijeru i medijsku prepoznatljivost izgradio gromoglasnim kritiziranjem Bandićeve politike gospodarenja otpadom.

Jakuševec Prudinec
Izvor: Zagreb je naš

I bio je u pravu, ono što nam je u 20 godina priuštio Banditos bilo je za ozbiljno plakanje.

Problem je što dolaskom Tomaševića nisu nastupile obećavane promjene (a ja sam glasao upravo za to), već se situacija drastično pogoršala.

Gradska Čistoća nalazi se "na koljenima" pod konstantnim kukanjima kako Bandić nije učinio ovo ili ono, ali zašto bih ja o tome slušao? Ja sam glasovao za čvrsta obećanja kako će sve biti bolje i učinkovitije!

Je li gradonačelnik Tomašević konačno "stisnut uz zid" vlastitim lažnim, paušalnim i neodmjerenim obećanjima?!

Što sad?! Ništa od svega?! Samo sotonizacija Bandića?! Za to je mogao ostati u oporbi...

A da se gradonačelnik ni najmanje ne snalazi u svojoj funkciji (moguće i u svojoj glavi) govori dokument koji je iscurio prošlog tjedna iz kojeg se vidi najava sastanka gradonačelnika Tomaševića i gradonačelnice Škorobot (Samobor) na temu zbrinjavanja samoborskog i svetonedeljskog miješanog komunalnog te građevinskog otpada na zagrebačkom Jakuševcu...

Pregovori Zagreba i Samobora o zbrinjavanju samoborskog otpada na Jakuševcu

Dobio sam u posjed dokument iz samoborskog odsjeka za odnose s javnošću i informatičke poslove  u kojem se najavljuje sastanak između gradonačelnika Tomaševića i samoborske gradonačelnice Petre Škrobot i njezinog zamjenika Petra Burića te svetonedeljskog gradonačelnika Daria Zurovca i njegovog zamjenika Gabrijela Deaka.

Teme razgovora bi bile:
* vodoopskrba i odvodnja - buduće operativno funkcioniranje gradova, usuglašavanje oko budućeg funkcioniranja
* izgradnja pruge - usuglašavanje oko projekata, studija, projektna dokumentacija, rokovi, zadušenja, zajednički nastupi prema ministarstvu
* gospodarenje otpadom - mogućnost zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada na Jakuševcu (7.500 do 8.000 tona godišnje) te građevinskog otpada

Dakle, gradonačelnik Tomašević je na vlast u Zagrebu došao čvrsto obećavajući zatvaranje Jakuševca u 1. mandatu (nešto više o tome kasnije u tekstu) da bi ga odmah nakon dolaska na vlast proširio, a sada i natrpavao otpadom iz susjednih gradova.

Zakon o gospodarenju otpadom iz 2021. omogućava da se miješani komunalni otpad "vozi" u drugu JLS, a sve iz razloga jer je Vlada donijela odluku prema kojoj se dosta odlagališta u RH mora zatvoriti pa na taj način omogućavaju da oni čija su odlagališta zatvorena (jer nemaju papire da su izgrađena po zakonu i zbog pregovora/ugovora sa EU iz 2013. su davno trebala biti zatvorena) sada mogu "voziti" otpad u drugu JLS.

Dakle, to je zakonito...ali apsolutno nije normalno !!!

Jakuševec ima svoje limite, a ubrzano ih sustižemo jer gradonačelnik potpuno nepropisno na Jakuševcu zatprava apsolutno sve pa tako i mljeveni/drobljeni glomazni otpad bez da se prije toga izdvoje korisni elementi !!!

Navedeno je u temeljitoj suprotnosti s njegovim 20-godišnjim "propovjedima"! Kako sad to?!

Možda je njegov plan rapidnim natrpavanjem otpada na Jakuševec još ove godine dosegnuti njegove limite i onda ga zatvoriti silom zakona?! Mislim, to je moguće vrlo realan njegov plan...

Ali što kada se to dogodi?! Voziti od 1.1.2024. otpad u Beč za 4x veću cijenu?!

Centar za gospodarenje otpadom nije "umišljen", ali od njega nema ništa

istovarna rampa na Jakuševcu
Autor: Zagreb24

Ukoliko bi Zagreb razvio kvalitetan CGO (centar za gospodarenje otpadom) mogao bi kvalitetno i ekonomično zbrinjavati svoj otpad, ali i otpad svih okolnih gradova (primjerice iz Zagrebačke Županije), ali i drugih regionalnih lokacija (primjerice iz Splita).

Također, sve to bi se moglo dobro naplaćivati, a i moglo bi se organizirati lakše financiranje (očito je to preveliki financijski zalogaj za sam Zagreb).

Ali, situacija je još daleko kompleksnija...

Direktor ZCGO d.o.o. je (prema kuloarskim pričama) dao otkaz pa je 21.04.2023. Igora Zgombu zamijenila Vanja Oštrić.

Zagrebački CGO trebao je biti izgrađen na Resniku. Povukli smo za izradu dokumentacije cca. 30 milijuna kuna (cc.a 4 milijuna eura), od čega je osigurano 85% (25,5 milijuna kuna) iz EU fondova, a rok provedbe je 48 mjeseci, dakle, do 23. srpnja 2022.!

Ako Zgomba doista jeste sam dao otkaz, siguran sam da je to vjerojatno zato jer vidi da se ništa ne pomiče s mjesta, a netko će biti uhapšen prije ili kasnije! 

Možda pomogne što ću ja svakako već ovaj tjedan predati kaznenu prijavu EU tužiteljstvu.

Koliko mi je poznato, studija za procjenu utjecaja na okoliš je predana u ministarstvu još lani. Ta studija (tako pričaju) obrađuje projekt na način da se u sklopu njega izgradi i energana.

Netko stopira da ta studija ide u javni uvid !!!

Tek nakon toga provodi se postupak do ishođenja rješenja koji traje nekoliko godina (lokacijska dozvola, građevinska dozvola, natječaj za izvođenje radova, gradnja...dobro obaviješteni izvori govore najmanje još 10ak godina).

Ništa ni od sortirnice...a moglo se...

Na Žitnjaku je Grad trebao graditi sortirnicu. Još za vrijeme Banditosa je gradska skupština donijela odluku, kupljeno je zemljište, a Zgomba i ZCGO su ishodili i lokacijsku i građevinsku dozvolu za tu sortirnicu.

Bio je otvoren natječaj ministarstva i fonda za sufinanciranje gradnje. Uvjet da imamo građevinsku dozvolu je bio ispunjen. Natječaj je zatvoren u veljači 2023. godine (dakle, prije 3 mjeseca), a Grad Zagreb se uopće nije niti javio na natječaj !!!

Zbog čega bi ekološko osviješteni gradonačelnik to propustio ??? Pa to je također bilo njegovo izborno obećanje !!! I stalno priča o sortirnici...

Podsjetit ću vas kako je grad upravo nedavno privatnim oporabiteljima platio čak milijun eura veći iznos za ugovor za plastiku od onog kojeg je gradonačelnik planirao...

Nemam pojma...možda je tako bolje...gradonačelnik valjda zna što radi... ;-) 

Udruga "Ekologija grada" optužuje gradonačelnika za kršenje Aarhuške konvencije

Upravni je sud presudio da Udruga "Ekologija grada" zajedno s udrugom "Eko Tišina Jakuševec" nije stranka u postupku koji se vodio s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja RH. Kao zainteresirana strana u postupku je sudjelovao i Zagrebački holding.

Prema toj odluci, mrvljenje otpada drobilicama na Jakuševecu, koje je izazvalo dramatičan pad kvaliteta zraka prema nalazima mjerne stanice u Novom Zagrebu – nije opasnost za javno zdravlje. Takva je odluka suda u potpunoj suprotnosti sa izjavama pulmologa koji je tijekom ekološke tribine na Jakuševecu upoozorio na dramatičan porast bolesti pluća i srca izazvanih lebdećim česticama u zraku Novog Zagreba.

Zanimljivo, sud je prethodno odbio dokazni prijedlog za provođenje očevida na deponiju Jakuševec kao i dokazni prijedlog saslušavanja predsjednika udruga.

Ova presuda odnosi se na žalbu koju je uložila Udruga Ekologija Grada i Udruga Eko Tišina protiv dozvola za prošlogodišnje proširenje deponija Jakuševec na SOC, Tišinjska 71, gdje skladišti i obrađuje glomazni otpad drobilicama. Dozvole su izdane bez studije utjecaja na okoliš i bez javne rasprave, a pokazalo se da se otpad drobi bez ikakvog prethodnog sortiranja vrijednih sirovina, a štetan utjecaj na okoliš je ogroman jer se prašina i štetne čestice šire na sve strane. Prve obiteljske kuće su udaljene samo pedesetak metara pa je nesumnjiv štetni utjecaj na život i zdravlje ljudi.

Žalba se, između ostaloga, odnosila i na činjenicu da se sukladno posljednjoj odluci gradonačelnika Tomislava Tomaševića na Jakuševec dovozi ukupno 80 tisuća tona građevinskog otpada koji se također drobi na Jakuševcu bez ikakve zaštite utjecaja na okoliš.

Udruge smatraju da ovakva presuda kao i ponašanje zagrebačkih gradskih vlasti predstavlja izravno kršenje Aarhuške konvencije iz 1998. godine, a koju je Hrvatska ratificirala 2007 i koja određuje da ekološke udruge, nevladine organizacije i zainteresirana javnost imaju pravo informirati se i sudjelovati u procesima od javnog interesa. 

Međutim, u svom odgovoru na tužbu, Grad Zagreb po svom odvjetničkom uredu kompletno odbacuje pravo udruga da sudjeluju o ovom problemu koja opterećuje veliki broj stanovnika Novog Zagreba.

Dakle, aktualna "zelena" gradska vlast (ne)Možemo, koja se i sama pozivala na Aarhušku konvenciju dok su bili u oporbi (kroz svoje sastavnice, "Za grad", "Zelena akcija" i "Zagreb je naš") sada ne priznaje tu istu konvenciju i odbija legitimitet zainteresirane javnosti, ekoloških udruga i nevladinih organizacija.

Tomašević doista jeste obećao zatvaranje Jakuševca u 1. mandatu, ma što Benčićka lagala o tome

Sandra Benčić je javno izjavila kako nisu obećali zatvaranje Jakuševca u 1. mandatu vlasti, a jednom zgodom je to izjavio i Tomašević u skupštini...

E sad, možda sam ja umanjene pameti, ali nabasao sam na više snimaka koje doslovno dokazuju suprotno, a upravo obećanje zatvaranja Jakuševca u 1. mandatu bio je jedan od Tomaševićevih najgorljivijih argumenata prije i tijekom izbora u svim istupima i mnogim vlastitim PR materijalima.

Dokaz laganja Sandre Benčić i Tomislava Tomaševića pogledajte u mojoj Facebook objavi, ali i u videu pri kraju članka.

Andrija Mikulić podupire nezakonje i prijavit ću ga Uskoku za trgovanje utjecajem

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić (HDZ) je u dva navrata dokazao kako protuzakonito postupa te čini teška kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te trgovine utjecajem.

Svi znaju da sam Državnom inspektoratu prijavio nezakonite deklaracije plavih vrećica, temeljem čega je proveden inspekcijski nadzor.

Utvrđeno je da sam ja u pravu i da doista jeste bilo povreda, ali je sam zlonamjerno lažno obaviješten kako su nepravilnosti otklonjene...

Kako je to moguće ako je deklaracija i dan danas identična onoj koju sam prijavio?!

U drugom slučaju sam prijavio apsolutno nenormalan način zbrinjavanja glomaznog otpada u suludoj režiji gradonačelnika Tomaševića pomoću neadekvatne drobilice kojom se bez prethodnog izdvajanja korisnih komponenti u glomaznom otpadu sve skupa melje/drobi na način da se prah svih tih čestica slobodno raspršuje po svukud i da radnici i građani to udišu!

Inspekcija je i u ovom slučaju utvrdila da sam ja u pravi, kao i da su nepravilnosti otklonjene...

Opet pitam, kako su otklonjene kad isti stroj na apsolutno isti način obrađuje glomazni otpad?!

U ovom slučaju dodatna je kaznena inkriminacija činjenica da se inspekcija najavila Davoru Viću kako bi on osigurao da stroj tijekom nadzora ne radi i da čestice otpada budu maksimalno uklonjene!

Apsolutno nikog nije briga

Situacija u Zagrebu sve više izmiče kontroli, trenutna vlast s Tomaševićem na čelu očito se ne može niti se zna nositi s problemima koji doista jesu naslijeđeni, ali mnogi su i proizvedeni u posljednjih dvije godine!

Ja to razumijem, ali oni su mene uvjerili na izborima da oni sve "imaju u malom prstu" i da će oni "sve probleme pojesti" pa sam im dao glas.

Sada kad se uspostavilo da nemaju blagog pojma i da samo povećavaju štetu nemaju dovoljno morala i odgovornosti da imamo nove lokalne izbore, već samodopadno planiraju "marš" na Sabor!

I čak me ni taj poremećaj toliko ne pogađa (lažnjaci i neodgovornost su uobičajeni za sve političare) koliko me pogađa apsolutna društvena apatija koja više liči na štovanje "zlatnog teleta" nego na participiranje u našim zajedničkim sudbinama!

A dobro...katastrofe su neizbježne pa onda plačite i krivite sudbinu... ;-)

Pogledajte gradonačelnikove objave:

Imate informacije o ovoj temi? Uočili ste grešku? Kontaktirajte nas
Podržite nas i podijelite ovaj članak:

Brzi kontakt

Najnovije

Neven Brnjas, najpoznatiji ZET-ov zviždač i jedan od najpoznatijih domaćih ...

Uzeo sam simboliku Shakespeareovog trgovca koji u tom remekdjelu kao ...

Skoro godinu dana ističem kako je natječaj za podzemne spremnike namješten ...

Back to Top