Zbog nedovoljnog interesa javnosti i izuzetno slabe interakcije pratitelja, ove stranice su prebačene u arhivski format
i više se neće ažurirati niti nadopunjavati novim sadržajem!

NOVOSTI: Zbog osobitih inzistiranja magistra Željka Renića, inače pomoćnika pročelnika za komunalno i prometno redarstvo u Zagrebu, odlučili smo iznova krenuti s radom, a novi portal će uz zagrebačke teme uključivati i teme iz Zagrebačke županije.

Uskoro na Zagreb24.hr

Eh da, Ivan Novaković je najobičniji uhljebistanac i koruptor! Šteta, nadao sam se i vjerovao u promjene! Žalosno je što su on i ostatak uprave toliko gorljivo branili tezu o "viškovima" da bi na kraju u pitanju ipak bio samo Uhljebistan!

Danas ću vam predstaviti rezultate moje dvomjesečne istrage u doista preteškim i nedemokratskim uvjetima!

Početkom prosinca dobio sam anonimni poziv u kojem mi je nepoznata osoba ispričala priču o jednom "prijatelju" Ivana Novakovića (predsjednika uprave Zagrebačkog Holdinga) koji je dobio natječaj za rukovodeće mjesto izuzetno važnog (moguće i najvažnijeg) odjela u Holdingu - odjela nabave!

Vi koji radite u Holdingu ovu priču sigurno već znate, ali sigurno ne znate koliko sam se "polomio" da sve temeljito istražim i prikupim sve potkrepljujuće dokaze!

Naime, Ivan Novaković osobno je onemogućio moje ustavno pravo na pristup informacijama uz (još uvijek nevjerojatno) obrazloženje kako tražim informacije iz svih segmenata rada tijela javne vlasti, a kako bih pronašao bilo kakve nepravilnosti u radu te kako bih okrivio službenike ili čelnika tijela javne vlasti za nesavjesno obavljanje poslova.

Svi koji prate moj rad sjetit će se koliko sam dugo koristio sliku Golog otoka i Staljina s ciljem prokazivanja potkopavanja demokratskih načela našeg društva od strane uprave Zagrebačkog Holdinga!

Stvarno ne znam što je očekivao? Da ću se "okrenuti i otići"? Vrlo naivno!

A naivna je bila i njegova uvjerenost kako će time spriječiti da doista nešto problematično saznam, istražim i javno objavnim!

Kako bilo, tu smo gdje smo, ja sam i dalje građanin u slobodnom i demokratskom društvu, a Ivan Novaković je koruptor i bit će kazneno prijavljen Uskoku!

Predlažem da sjednete jer priča je "teška" čak i za one s ozbiljno jakim želucem... Jeste? Pa krenimo...

Natječajni postupak

U siječnju prošle godine Ivan Novaković je pokrenuo javni natječaj za popunjavanje radnog mjesta voditelja/ice Službe za nabavu na mandatni rok od 4 godine.

Ivan Novaković, predsjednik uprave Zagrebačkog Holdinga
Izvor: Zgh.hr

U poprilično opsežnom natječaju jasno su navedena dva bitna elementa:

1. prednost u natjecanju dat će se prethodnom iskustvu na poslovima javne nabave, te je jasno naznačeno da navedeno treba istaknuti u životopisu

2. prednost u natjecanju dat će se posjedovanju važećeg certifikata u području javne nabave

Napose je istaknuta potreba osposobljavanja:

"U slučaju zasnivanja radnog odnosa kandidat je dužan unutar utvrđenog roka položiti ispit za stjecanje certifikata u sklopu Specijalističkog programa izobrazbe u području javne nabave sukladno Pravilniku o izobrazbi u području javne nabave (NN 65/2017)."

Usputno, zna li itko koji je to "utvrđeni rok" (jer ja sam prevrnuo i brda i doline i ne nađoh odgovor na to pitanje)?! ;-)

Hm, pravo pitanje je zašto bi netko u natječaju za rukovoditelja službe nabave uopće pretpostavljao da ta osoba neće posjedovati certifikat javne nabave pa je u samom natječaju bilo potrebno "predvidjeti" mogućnost nakonadne izobrazbe?!

To pitanje je bilo retoričko, a razlog je taj što je Ivan Novaković za navedenu rukovodeću poziciju već imao kandidata na umu za kojeg je znao da neće udovoljiti natječajnim uvjetima pa je valjalo osigurati njegov "prolazak" nekakvom začkoljicom.

Upravo dok ovo pišem prisjećam se brojnih radnih sati koje sam proveo istražujući otkaze u Holdingu i kako su tada (a i danas) članovi uprave gorljivo branili otkaze tumačeći kako je "uhljebnička" administracija koju je stvorio Milan Bandić dovela Holding do ruba bankrota i kako su stvoreni značajni "viškovi"...

A gdje smo danas? Otkazi su podijeljeni, prošlo je 6 mjeseci i već su krenula nova zapošljavanja na tim istim mjestima (za koje donedavno "nije bio potreban postojeći broj izvršitelja" ili su radna mjesta čak ukinuta), a ne zaboravite da su još jesenas putem medija pozivani otpušteni radnici da se "vrate" što samo potvrđuje koliko je sve skupa bila najobičnija farsa.

Sada znamo i zašto -- morao se stvoriti put za  vlastito uhljebljivanje! I to je to! Sve tajne su razjašnjene! Nema neke značajne "dubine" niti spektakularne misterije u pozadini! Nakon svega, ipak su motivi bili vrlo prozaični i prizemni...

Možda nebitna digresija (koju ću ipak reći), Ivan Novaković dok nije postao predsjednik uprave (op.a. za vrijeme Vukovića) bio je, između ostalog, zadužen za nabavu o kojoj do te mjere nije imao znanja da su sve za njega radili i pripremali djelatnici i (zbog navedenog) je jako dobro znao koliko je taj proces zahtjevan i koliko su vješti i sposobni zaposlenici u odjelu nabave...i koliko će štete proizvesti njegovo pogodovanje! Svejedno se odlučio na to, što govori najviše o moralnoj razini čovjeka koji vodi ne samo najveći zagrebački, već i najveći hrvatski "pogon"!

Tko je Dario Bogdanović?

Radi se o novom voditelju odjela nabave koji je to rukovodeće mjesto dobio usprkos potpunom neudovoljavanju natječajnih uvjeta!

vrata ureda Daria Bogdanovića
Autor: Zagreb24

Istina, dotični jeste radio u odjelima nabave raznih poduzeća, ali nigdje u njegovom "bogatom" životopisu ne stoji navod da je sudjelovao u postupcima javne nabave.

Dapače, ne samo da nije sudjelovao u postupcima javne nabave, već dotični nema apsolutno nikakve dodirne točke s javnom nabavom jer nikad nije ishodio certifikat iz područja javne nabave, čemu prethodi odgovarajuća edukacija!

Bit ću s vama iskren do kraja, dotični o javnoj nabavi nema nikakvog pojma i upravo ovih dana (kada sam svojim upitima uskomešao direkciju Holdinga) se panično prijavio na "certificiranje" koje će biti tek u ožujku, a navodno je za njegovo "obrazovanje" formiran čitav tim...ah...

Dario Bogdanović je zaposlen na tu funkciju još sredinom prošle godine (taman kad su krenuli otkazi "viškovima"), a još uvijek nije ishodio sporni certifikat!

A pitao sam provokativno i svoje pratitelje na društvenim mrežama znaju li možda zbog čega javna nabava u Holdingu ne funkcionira i tko je voditelj odjela nabave...priznajem da sam se poprilično nasmijao odgovorima i komentarima koje (a ako vas zanimaju) možete pročitati na donjim linkovima:

No, ima naš Dario Bogdanović jednu vrlinu koju nisu imali svi ostali kandidati -- on je u isto vrijeme radio u INA-i s Ivanom Novakovićem! Ipak je "u našim krajevima" bitnije znati "nekoga" nego znati "nešto"! ;-)

Nažalost, zbog nepotizma smo izgubili priliku u odjelu nabave zaposliti vrhunske stručnjake s višegodišnjim iskustvom i gorljivom željom da doprinesu boljitku Holdinga, a time automatski i čitavog grada!

Tko su bili konkurenti

asocijativna fotografija ureda
Izvor: Wikimedia Commons

U osnovnoj natječajnoj razini (dakle, sama prijava) svi kandidati osim Daria Bogdanovića imali su bogato radno iskustvo u javnoj nabavi i imali su važeći certifikat za javnu nabavu!

Neki od kandidata su čak treneri javne nabave što je najviša moguća razina obrazovanja u javnoj nabavi!

Većina kandidata je čak zaposleno u Holdingu ili je bilo zaposleno u Holdingu baš u odjelu nabave ili vezano uz nabavu!

Većina njih nije niti pozvana na razgovor i testiranje, a mnogima nakon predaje natječajne prijave nije nikad ništa niti javljeno...osim "da je za popunjavanje navedenog radnog mjesta odabran drugi kandidat po predmetnom natječaju"!

Iako sigurno nije s tom namjerom navedeno, poprilično "podrugljivo" zvučao je poziv "da i dalje prate javne natječaje te da ponovo predaju svoju ponudu ukoliko ispunjavaju uvjete koji su zatraženi objavljenim javnim natječajem". 

Doista je žalosno da je to "novi model" upravljanja Gradom! Doista je žalosno da se sve, nakon svih silnih obrazloženja i zahtjeva za građanskim razumijevanjem, svodi na ovo... 

Kazneno pravne inkriminacije

DORH
Autor: Zagreb24

Razmjer poznanstva IN i DB utvrdit će nadležne državne institucije u svojem postupanju temeljem brojnih dokaza koje sam im predao (o kojima, naravno, ne mogu sada govoriti).

Ono o čemu mogu govoriti jest razmjer poduhvata na koji je IN bio spreman kako bi osigurao da navedeno radno mjesto dobije upravo Dario Bogdanović.

Na stranicama Holdinga objavljen je "Postupak zapošljavanja putem javnog natječaja" u kojem je bitan dio "Selekcijski postupak" i u kojem je jasno navedeno da će svi kandidati koji zadovoljavaju tražene uvjete iz javnog natječaja biti upućeni na daljnji selekcijski postupak koji uključuje, prema potrebi, pisano testiranje i/ili intervju.

Od svih kandidata prijavljenih, jedino Dario Bogdanović nije "zadovoljavao tražene uvjete", a opet su samo neki (umjesto "svi") upućeni na daljnji selekcijskih postupak! Na natječaju je pobijedio kadidat koji jedini nije imao tražene uvjete!

IN je osobno propisao i potpisao javni natječaj za navedeno radno mjesto i sam je odredio natječajne uvjete u kojima je (opet on sam) odredio da će prednost dobiti one osobe koje imaju radno iskustvo u javnoj nabavi (što imaju svi osim Bogdanovića) i koje imaju važeći certifikat iz područja javne nabave (što opet imaju svi osim Bogdanovića).

Vjerujem da su svi daljnji komentari suvišni, a u slučaju da vam je promaklo ponavljam link na javni natječaj:

Pošto je natječaj javan svi koji su u njemu sudjelovali na strani poslodavca (Holding) dijele odgovornost Ivana Novakovića jer su doprinijeli nezakonitom rezultatu natječaja pa je jako bitno utvrditi tko je sve sudjelovao u natječaju osim predsjednika uprave (op.a. možda još koji član uprave, možda neki drugi rukovodioci...)!

Nažalost, ne mogu o mnogim detaljima sada govoriti, ali mogu istaknuti da se radi o ozbiljnom koruptivnom kaznenom djelu zlouporabe položaja i ovlasti kao i trgovine utjecajem upravo zbog kojeg je bivša administracija (na čelu s Milanom Bandićem) bila opsežno procesuirana, a postupanje je utrodilo brojnim zatvorskim kaznama (op.a. kuloarski se priča kako bi i Milan Bandić osobno bio osuđen da je poživio).

No i ovo je dovoljno jer je sada konačno jasno što se stvarno dešavalo u pozadini "zbrinjavanja viškova" koji su toliko opteretili bilancu Holdinga da je 2021. godine završio u gubitku od skoro 800 milijuna kuna (otpremnine i odštete za eventualne gubitke sporova morale su se staviti u rezervacije)!

Istraga je bila iscrpljujuća, ali uspješna!

Trebalo mi je gotovo 2 mjeseca da istražim banalne činjenice i informacije koje bi trebale biti javno dostupne na samom web-u Zagrebačkog Holdinga jer mi je spriječen pristup informacijama od strane Ivana Novakovića. Sada je kristalno jasno zbog čega je to učinio!

Obavio sam razgovore s brojnim izvorima koji su mi na kapaljku davali informacije koje sam kao u osmosmjerci morao povezivati u činjenice koje sam pak morao dalje istraživati i potkrepljivati.

Žalosno je što su ne samo prekršena moja prava zajamčena Ustavom RH, već i žalbeni postupak teče protivno zakonom utvrđenim rokovima i pravilima!

Kako bilo, davno sam pojasnio svoje jedine interese za istraživački rad, a to je zaštita interesa voljenog Zagreba (i, naravno, njegovih stanovnika) i gradskih zaposlenika koji svojim vrijednim radom drže sve skupa "na nogama"!

Upravo zato aktivno i predano radim i upravo zato neću odustati nikad !!!

Podijelite ovu objavu svim svojim kontaktima kako bismo zajedno spriječili "guranje stvari pod tepih"! Istjerajmo uhljebe i koruptore iz javnih službi i poduzeća! ;-)

PITANJE DANA: Što će na sve reći TT i što će učiniti mediji koji su upravo ovih dana nazvali uhljebljivanje "THE TEMA" ?!?

Pogledajte i podijelite moju video poruku:

Imate informacije o ovoj temi? Uočili ste grešku? Kontaktirajte nas
Podržite nas i podijelite ovaj članak:

Brzi kontakt

Najnovije

Neven Brnjas, najpoznatiji ZET-ov zviždač i jedan od najpoznatijih domaćih ...

Uzeo sam simboliku Shakespeareovog trgovca koji u tom remekdjelu kao ...

Skoro godinu dana ističem kako je natječaj za podzemne spremnike namješten ...

TPL_BACKTOTOP