Zbog nedovoljnog interesa javnosti i izuzetno slabe interakcije pratitelja, ove stranice su prebačene u arhivski format
i više se neće ažurirati niti nadopunjavati novim sadržajem!

NOVOSTI: Zbog osobitih inzistiranja magistra Željka Renića, inače pomoćnika pročelnika za komunalno i prometno redarstvo u Zagrebu, odlučili smo iznova krenuti s radom, a novi portal će uz zagrebačke teme uključivati i teme iz Zagrebačke županije.

Uskoro na Zagreb24.hr

Prometno redarstvo je 2014. godine (temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama) preuzelo od prometne policije veći dio ovlasti oko izdavanja pisanih naloga za premještanje nepropisno parkiranih vozila. Dotad je većinu naloga za premještanje izdavao policijski službenik na temelju sustava pauk video nadzora.

Prometni redar zabušava i spava na poslu
Anonimni izvor / Zviždač

Prometni redari obavljaju poslove nadzora nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, upravljaju prometom, izdaju naredbe za premještanje nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, te poduzimaju ostale mjere sukladno ovlastima propisanih Zakonom o sigurnosti prometa na cestama i Prekršajnim zakonom.

Prometni redari imaju status službene osobe. Taj status nosi značajne ovlasti, ali nosi još značajnije dužnosti! Djelovanje službene osobe odražava se na čitavo društvo... kako dobrim, tako i lošim.

Nažalost, u ovom tekstu nemam dobrih stvari za pisati o njima.

Mjesecima pišem gradonačelniku Tomaševiću u vezi nerada i nezakonja u Prometnom redarstvu... bezuspješno!

Toliko sam pisao da su mi osobno odgovarali svi: voditelj područnog odjela g. Braim, šef svih Prometnih redara g. Filković, pa čak i pomoćnik pročelnika (Dinka Bilića) g. Renić, koji mi je čak i zahvalio na trudu i zalaganju!

Svi osim gradonačelnika Tomaševića, jedini kojem sam izvorno pisao (i kojem i dalje pišem)! Nadam se da ću nakon ovog članka dobiti i njegov odgovor!

O nemaru i nezakonju Prometnog redarstva redovito pišem gradonačelniku Tomaševiću već 971 dana!

Krenimo redom...

Prometni redar zabušava i spava u uniformi na javnoj terasi
Anonimni izvor / Zviždač

Prometno redarstvo zamijenilo je mnoge zadaće Prometne policije u Zagrebu, koja je (po mom sudu) odlično obavljala svoj posao i ne sjećam se da sam osobno ikad imao problema s radom PP Zagreb. Prometno redarstvo je na mala vrata preuzelo dobar dio policijskih zadaća, o (ne)djelovanju istog godinama čitamo u medijima i slušamo u kuloarskim pričama.

Jak, opsežan i razvidan članak o (ne)radu prometnih redara napisala je novinarka Đurđica Klancir (članak pročitajte ovdje) u kojem je istaknula kako je u vrijeme predizbornih aktivnosti pok. Milana Bandića bilo svojevrsno "zamrzavanje" zakonskih provedbi kako se ne bi "iritiralo" biračko tijelo.

O bahatosti i nepoštivanju zakona od strane Prometnog redarstva već se vrlo zorno pisalo na portalu Index (članak i eksplicitni video pogledajte ovdje).

O bezobzirnosti i nepoštivanju zakona građani su već objavljali, a za detalje pogledajte YouTube video ovdje.

Prometno redarstvo dio je sektora za komunalno i prometno redarstvo (zapravo odjel je tog sektora, zajedno s komunalnim redarstvom), a sektor je pak dio gradskog ureda za (ne)obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Mjesecima sam pisao gradonačelniku o tome kako Prometni redari jednostavno ne obavljaju svoju dužnost, te da ju obavljaju u suprotnosti sa zakonom. Tek nakon 6 mjeseci dobio sam potvrdu o tome od g. Željka Renića (ne gradonačelnika Tomaševića), koji je organizirao komisijski pregled problematičnih odluka redara i ispričao se za neugodnosti.

Kao da je to išta promijenilo?! I dalje gotovo svakodnevno pišem gradonačelniku o problemima (ne)rada Prometnog redarstva, no sada je stvar poprimila znatno šire i znatno pogubnije društvene aspekte.

Prvo je procurila snimka neimenovanog Prometnog redara kako parkira na mjesto rezervirano za osobe s invaliditetom i kako se susreće s drugim osobama (moguće kolegama s posla?!) i komotno odlazi, dakle, ne radi se o kratkom/hitrom i neizbježnom zaustavjanju službene osobe. Lokacija snimke je u blizini ureda Prometnog redarstva, pa je za vjerovati da je vozač išao na svoje radno mjesto u miru i spokoju, jer je u blizini svog ureda, a upravo njegove kolege su zadužene za kažnjavanje i premještaj vozila u prekršaju (a nije ni nepoznanica da su se u Prometnom redarstvu "opraštale" kazne, dapače, šef im je osuđen baš zbog toga). U svakom slučaju, snimkom je zabilježena registracijska oznaka vozila pa se svi detalji mogu s lakoćom ustanoviti...ne mogu ustanoviti ja, ali može gradonačelnik Tomašević!

Nakon toga su procurile fotografije također neimenovanog službenika Prometnog redarstva kako u službenoj uniformi spava ne samo na terasi kafića (dakle, na javnom mjestu) već to čini i u uredima Prometnog redarstva.

Ovaj "neznani junak" srušio je sve rekorde svih skandala ikad! Ne samo da je organizirao alokoholnu veselicu u uredu tijekom radnog dana i uredovnog vremena (opet naglašavam da se radi o službenim osobama), već se pobrinuo da tom spektakularnom eventu nazoče svi bitni ljudi redarstva uključivo i najvažniji od najvažnijih, voditelj Damir Dekanić osobno (koji je, barem prema prostornoj poziciji i držanju, uživao kao kakav moćnik u svečanoj loži)!

Da taj spektakl ne ostane samo u sjećanju, djelatnici su redom marljivo snimali dođaj, ambijent i sudionike, a kakva bi zabava svih zabava bila da nema žive glazbe i ustaške koračnice?!

Ako slika govori više od 1.000 riječi, onda će ovaj video probiti čitavu dimenziju pripovijedanja! Sadržaj je opscen i neprimjeren za mlađe od 18 godina! Tko su sudionici ovog skandala, tko su te službene osobe koje podupiru opijanje, nerad, razvratništvo i ustašofiliju na radnom mjestu?

Na upit o informacijama i dokazima iz ovog članka gradonačelnik Tomašević ne odgovara već 719 dana!

Gradonačelniče, što ćete poduzeti u vezi ovih informacija? Hoću li i na taj odgovor čekati duže od 6 mjeseci?!

Imate informacije o ovoj temi? Uočili ste grešku? Kontaktirajte nas
Podržite nas i podijelite ovaj članak:

Brzi kontakt

Najnovije

Neven Brnjas, najpoznatiji ZET-ov zviždač i jedan od najpoznatijih domaćih ...

Uzeo sam simboliku Shakespeareovog trgovca koji u tom remekdjelu kao ...

Skoro godinu dana ističem kako je natječaj za podzemne spremnike namješten ...

Back to Top