Zbog nedovoljnog interesa javnosti i izuzetno slabe interakcije pratitelja, ove stranice su prebačene u arhivski format
i više se neće ažurirati niti nadopunjavati novim sadržajem!

NOVOSTI: Zbog osobitih inzistiranja magistra Željka Renića, inače pomoćnika pročelnika za komunalno i prometno redarstvo u Zagrebu, odlučili smo iznova krenuti s radom, a novi portal će uz zagrebačke teme uključivati i teme iz Zagrebačke županije.

Uskoro na Zagreb24.hr

U moru bizarnosti gradske uprave, uvijek pomislim da ne može biti gore, kad eto iznenađenja... pročelnik Dinko Bilić, davno razriješen, ali ne i zamijenjen, pročelnik najvećeg (i moguće najvažnijeg) gradskog ureda, vjerojatno u nedostatku boljih izgovora, zaključuje kako Grad Zagreb nije vlasnik čitave gradske ulice (Ružmarinka, Maksimir)!

ulica Ružmarinka zakrčena prometnim prekršiteljima
Ulica Ružmarinka // Autor: Zagreb24

Ako ste mislili da ne može biti bizarnije, grdno ste se prevalili skupa sa mnom! Pročelnik Dinko Bilić, koristeći nekakvu meni nejasnu logiku i znanja, donosi zaključke (naravno, protuzakonite) o kojima doslovno ovisi ne samo kvaliteta života naših građana već i njihova tjelesna/životna sigurnost... i to je to, take it or leave it, nema tu žalbi, rasprava, argumentiranja...šef je svoje rekao!

Zakon o cestama kristalno jasno ističe da su javne ceste javno dobro u općoj uporabi. Dodatno ističe da je nerazvrstana cesta javno dobro u općoj uporabi u vlasništvu jedinice lokalne samouprave na čijem području se nalazi (u ovom slučaju Grad Zagreb). Jedna od takvih je upravo ulica iz naše priče, ulica Ružmarinka (ali i još jedna u njenoj blizini - Maksimirska cesta, koja je jedna od ključnih gradskih prometnica).

Zakon cestu iz ove priče (a to ipak jeste cesta - nije nogometno igralište, niti bilo što drugo) stavlja upravo na skrb Gradu, odnosno odgovarajućoj službi, a to bi bio baš gradski ured kojim upravlja naš protagonist pročelnik Dinko Bilić osobno.

Dakle, u zakonu nema nejasnoća, no pročelnik Dinko Bilić tvrdi drugačije... Moguće da ga je zbunilo to što konkretna cesta iz ove priče nije ucrtana u katastru kao takva i nije s katastrom usklađeno stanje u zemljišnim knjigama, što je opet u ingerenciji njegova ureda!

Kako bilo, neuknjiženost javnog dobra u ovom slučaju ne predstavlja apsolutno nikakvu smetnju, jer se činjenično radi o cesti i činjenično ju je Grad izgradio i njen je posjednik gotovo 60 godina! Ali lakše se pozivati na nesređenu situaciju u katastru i zemljišnjim knjigama (kojima je i sam uzročnik) i odlučiti kako to jednostavno nije gradsko vlasništvo i gotovo, case closed...

I ovu spomenutu Maksimirsku cestu tek je "sredio" 2020. godine, dobro da i nju nije otuđio.

Žalosno da je gradonačelnik Tomašević o svemu informiran i ne pomaže ni najmanje, a pročelnik Dinko Bilić je još uvijek ključno ime na stranicama gradskog ureda, pa si mislite što Vam drago!

Tko je uopće Dinko Bilić?! Radi se o zlatnom primjeru kadroviranja Bandićevog doba, a nažalost i jednako zlatnom primjeru Tomaševićeve nesposobnosti da Zagreb oslobodi najveće rak rane - Bandićevih jataka!

Dinko Bilić, kao najmlađi pročelnik (moguće ikad) u Zagrebu zamijenio je Bandićevog uzdanika Davora Jelavića, koji je nepravomoćno osuđen na 3,5 godine zatvora (zbog zlouporabe položaja i ovlasti...ako je uopće bitno zašto) i koji je dugovječno upravljao Bandićevim temeljnim uporištem u mnogim sferama naših života - Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet!

Već po nazivu vidite kako je Bandić upakirao ključne gradske "poslove" u jednu zgodnu cjelinu, kojom je suvereno vladao njegov vjerni i odani podanik Jelavić - sve građevinske aktivnosti Grada, kompletna infrastruktura, sve lokacijske i građevinske dozvole, komunalni poslovi i promet (između ostalog komunalno i prometno redarstvo). Odnedavno se tom spektru ovlasti (i novčanih tokova) pridružila i (ne)obnova Grada!

Više o Davoru Jelaviću saznajte ovdje
Više o gradskom uredu saznajte ovdje
Više o Dinku Biliću saznajte ovdje

paradoks (ne)mogućnosti postavljanja horizontalne signalizacije
Ulica Ružmarinka // Autor: Zagreb24

Pročelnik Dinko Bilić je na moje brojne pritužbe, da se na ulazu u stambenu zgradu u kojoj žive teže pokretne osobe konstanto parkiraju vozila i time priječe jednostavno i sigurno kretanje tih osoba do parkirnog mjesta za invalide na suprotnoj strani ulice, samo slegnuo ramenima.

Zahtjev je bio jednostavan: označiti žutom bojom površinu asfalta ispred ulaza u zgradu, kako bi se vozače upozorilo da je tu ulaz. Trošak: 15 kn

Pročelnik Dinko Bilić je pisano odgovorio kako je nemoćan jer "predmetna površina katastarski nije evidentirana kao vlasništvo Grada Zagreba"!

Doslovno 5 metara zapadnije, na istoj lokaciji, na istoj cesti, nije bilo apsolutno nikakvih problema! (???)

Da se radi o općem prometnom kolapsu zabilježio je čak i Google Street View (treba pitati gradonačelnika vidi li se tako i za ulice u Barceloni, spominje ju često pa je moguće ekspert), na čijem snimku se vidi da je cijela jedna strana kolnika zablokirana, blokiran je prolaz na Maksimirsku cest, sporni ulaz u zgradu, ali blokirano je i čitavo križanje što je visokorizično (i upravo zbog toga je takvo parkiranje zakonom najstrože zabranjeno).

U čemu je točno problem?!

Maksimirska cesta
Maksimirska cesta // Autor: Zagreb24

1. Ključni čovjek ključnog gradskog ureda očito brka katastar i zemljišne knjige, kao i njihove evidencije (vlasništvo se utvrđuje uvidom u zemljišne knjige, a katastar vodi evidenciju o posjedu)!

2. Iza ove frapantno besmislene izjave krije se problem, koji zagrepčane muči još od vremena Većeslava Holjevca (dakle, više od 60 godina) i osnovni je uzrok većine logističko-urbanih problema - Grad ne rješava primjerenim ritmom imovinsko-pravna stanja kojima je nadležan!

Grad Zagreb, odnosno ured pročelnika Dinka Bilića (i prije njega Davora Jelavića), ali i gradski ured za katastar i geodetske poslove (kojim upravlja pročelnica Jasna Jezerčić Cvitković), nisu riješili neusklađenost zemljišnih knjiga i katastra sa stvarnim stanjem za mnoge javne površine, a između ostalog i za mnoge ceste i ulice.

Do te mjere su spori da je tek 2020. godine riješen konačni upis obližnje Maksimirske ceste (koja je jedna od glavnih gradskih prometnica).

Digresija: Na koji način je naš pročelnik Dinko Bilić riješio u Maksimirskoj tramvajske šine, semafore, horizontalnu signalizaciju, rasvjetu i zapravo bilo što drugo prije 2020. godine, ako je presudna upisanost vlasništva Grada u zemljišnim knjigama (ne sjećam se zaprežnih konja prije te godine)?! Zbog čega je odjednom takvo postupanje nemoguće?! I je li, u tom slučaju, takvo postupanje gradskog ureda u nedavnoj prošlosti bilo protuzakonito?!

Stanje u zemljišnim knjigama u Zagrebu je u općem kaosu jer je tu ipak bilo nadležno više država u zadnjih 100 godina, a ona koja je (u ovom pogledu) proizvela najveću štetu bila je Jugoslavija. Zemlja i nekretnine (posjedi, imovina) su se otimali i dijelili kako je tada kome palo na um (nije bilo nikakvog dugoročnog promišljanja), sve je manje-više bilo "društveno" (tzv. nacionalizacija) i nikoga u "drugarskom razvoju gradova i općoj industrijalizaciji Jugoslavije" nije trebalo zamarati s previše papirologije.

Od 90ih se radilo nešto na rješavanju naslijeđene situacije, ali ništa spektakularno i situacija je u mnogim dijelovima Zagreba u teškom kaosu.

Zamljišne knjige (tzv. gruntovnica) ima jedan set zapisa, koji često nikako ne odgovaraju stvarnosti, a katastar ima drugi set zapisa, koji isto tako često ne odgovaraju stvarnosti, a pored toga su još i međusobno neusklađeni.

Vlasnici stanova i kuća su koristili zakonska krpanja (nadležni zakoni se godinama doslovno krpaju institutima i procesnim opcijama, manje-više kako se tko dosjeti, nema tu nikakve cjelovite zaokruženosti) i institucionalna domišljanja (primjerice donedavna legalizacija) i malo po malo su sređivali ZK stanje za svoje nekretnine i to je čak urodilo nekim rezultatima (koji su i trajali i koštali).

No što je s javnim površinama (cestama, putevima, parkovima, igralištima i dr.)? Građani ne mogu dokazati valjani pravni interes da rješavaju pravne zavrzlame javnih površina, a Grad (točnije nadležni gradski uredi) desetljećima taj posao zavlači, da ne kažem izbjegava (pa realno, tko bi se išao time baviti, a život je sladak u uredu s klimatizacijom?!)

A za Grad to nije ni približno veliki problem kao za građane!!!

Što točno o gradskim cestama i ulicama kaže Zakon o cestama i Ustavni sud?

Zakon o cestama jasno definira pravni status nerazvrstane ceste i to kao javnoga dobra u općoj uporabi u vlasništvu jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalazi.

Ustavni sud smatra da jedinica lokalne samouprave (u ovom slučaju Grad Zagreb) nema obvezu uknjižiti svoje pravo vlasništva odnosno da izostanak uknjižbe ne znači da vlasništvo nisu stekli - odluka Ustavnog suda RH-a UI-6326/2011 i dr. od 7. veljače 2017. godine.

Ustavni sud odlučnim smatra odredbe članka Zakona o cestama prema kojima se nerazvrstane ceste upisuju kao javno dobro u općoj uporabi i kao neotuđivo vlasništvo jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalaze neovisno o postojanju upisa vlasništva i/ili drugih stvarnih prava treće osobe, što uključuje i eventualno postojeći upis Republike Hrvatske ili bilo koji upis nekog drugog knjižnog prednika.

U tom smislu za ocjenu vlasništva nerazvrstane ceste (kao vlasništvo jedinice lokalne samouprave) nije odlučno to što stvarno stanje nije usklađeno sa zemljišnoknjižnim, što vrijedi bez iznimke i za upis ceste kao općeg dobra - javne ceste, koja je stvarno nerazvrstana cesta.

Dakle, pročelnik Dinko Bilić i službe kojima je on nadležan donijeli su zaključak/odluku koja je u izravnoj suprotnosti sa Zakonom o cestama i s odlukom/stavom Ustavnog suda RH - radi se vrlo gruboj povredi u obavljanju javne dužnosti!

Postoje li osnove za ozbiljne disciplinske sankcije, moguće čak i za izvanredni otkaz? Dokad će se ovakva djelovanja tolerirati?

Nadopuna članka: 13.01.2023.

Otkad sam prvi put pisao gradonačelniku Tomaševiću o problemima u Ružmarinki prošlo je do rješenja problema 424 dana!

Otkad sam obavijestio gradonačelnika Tomaševića o nezakonitoj odluci pročelnika Dinka Bilića prošlo 220 dana!

Nameće se jasno pitanje: Zbog čega je gradonačelnik nereagiranjem toliko dugo podupirao nezakonje i nered u Zagrebu?

Grad je u faktičnom posjedu svih gradskih javnih površina duže od 20 godina (gradske službe koriste, upravljaju i održavaju javne površine), čime su ispunjene pretpostavke za stjecanje vlasništva pravnim institutom dosjelosti (baš u slučaju nedostatka bilo kojeg drugog pravnog instrumenta/temelja...a drugi ipak postoje).

Grad ima zaposlen sav stručni kadar (geodeti i pravnici), gradski proračun i neograničeno vrijeme! Grad čak ima i čitavi gradski ured za katastar i geodetske poslove!

Ali lakše je reći da Grad nije vlasnik ulice i da praktički od*ebem sa zahtjevom, tako i tako je na odlasku...valjda...

O svemu je obaviješten gradonačelnik Tomašević, mjesni odbor Ružmarinka i vijeće gradske četvrti Maksimir, a također im je predan grafički prijedlog sveukupne horizntalne signalizacije u ulici Ružmarinka, koji je usklađen sa zakonom.

Zasad još uvijek nije izgledno da će se poštovati zakon RH i odluka USRH, te da će se išta učiniti za kvalitetu života i tjelesnu sigurnost naših građana!

Pogledajte kratku video priču:

Imate informacije o ovoj temi? Uočili ste grešku? Kontaktirajte nas
Podržite nas i podijelite ovaj članak:

Brzi kontakt

Najnovije

Neven Brnjas, najpoznatiji ZET-ov zviždač i jedan od najpoznatijih domaćih ...

Uzeo sam simboliku Shakespeareovog trgovca koji u tom remekdjelu kao ...

Skoro godinu dana ističem kako je natječaj za podzemne spremnike namješten ...

TPL_BACKTOTOP