Zbog nedovoljnog interesa javnosti i izuzetno slabe interakcije pratitelja, ove stranice su prebačene u arhivski format
i više se neće ažurirati niti nadopunjavati novim sadržajem!

NOVOSTI: Zbog osobitih inzistiranja magistra Željka Renića, inače pomoćnika pročelnika za komunalno i prometno redarstvo u Zagrebu, odlučili smo iznova krenuti s radom, a novi portal će uz zagrebačke teme uključivati i teme iz Zagrebačke županije.

Uskoro na Zagreb24.hr

Sistematizacija je trebala biti gotova do konca veljače, za par dana je travanj, rezultati su nepoznati, a uprava već "štampa" nove ugovore! Očito se radnicima spremna "prvoaprilska" šala -- šala koja će ih zacementirati u jadu!

Ja bih na mjestu radnika počeo pripremiti "zahvale" sindikatima!

gradonačelnik i sindikalisti
Izvor: Zagreb.hr

Svi se sjećamo revolucije radnika Čistoće! Svi se sjećamo gradonačelnika u uniformi! Svi se sjećamo gradonačelnikovog pisanog obećanja "pribodenog" na oglasnoj ploči u kantini Čistoće!

Za one kojima je promaklo:

Ono što se možda malo tko (ako itko) sjeća jesu prozivke (naravno, ne samo moje) kako je gradonačelnik dao obećanje u ime uprave i kako nema pečata...a onda je gradonačelnik javno objasnio kako taj dokument zapravo predstavlja obvezujuću uputu upravi Holdinga (ne šalim se, imam video snimku), a Davor Vić je brže-bolje pohitao u kantinu i opalio pečat Čistoće! :-)))))

Histerično smiješno, ali dokument vrijedi, barem tako tvrde moji odvjetnici, a oni su značajno sposobniji od upravne Holdinga pa im je za vjerovati!

Dakle, gradonačelnik je obećao u roku 30 dana od 26.01.2023. provesti sistematizaciju, to je bila obvezujuća uputa upravi Holdinga, sistematizacija nije gotova, a sada "čujem" kako se planira sklopiti sistematizacija bez opisa radnih mjesta!

Ako to tako doista bude onda su radnici maksimalno "izvisili"...a informacije iz direkcije glase da je to već "gotova stvar" i da se već "štancaju" ugovori tako da ja osobno ne bih gajio nade već bih priupitao sindikate hoće li pristati na takvo što!

Vrijedi istaknuti kako su tek 22.02. na poziv uprave započeli su pregovori za sistematizaciju radnih mjesta u Zagrebačkom Holdingu! Što se čekalo?! Trebalo je sve već biti gotovo! Jesu li sindikati bili na godišnjem mjesec dana?!

Sad kad fali vremena opet radnici trebaju platiti ceh nečije komocije i nemara?!

Hajmo redom...

Sindikati su već izdali radnike kad su se dijelili otkazi

Ovih dana su počela pripremna ročišta za nezakonite otkaze "radničkim viškovima" pa sam se prisjetio činjenice da su sindikati doslovno sjedili za stolom s upravom Holdinga i sudjelovali u kreiranju liste viškova!

Jasno, htjeli su oni tu listu smanjiti i uspjeli su u tome, ali to je svejedno "nenormalno" i izgledno protuzakonito (op.a. naručio sam stručnu pravnu analizu koju ću po dovršetku objaviti)...sindikati jesu prigovorili, sindikati jesu organizirali prosvjed i sindikati su trebali ostati na tome i pustiti upravu da sami na svoju punu odgovornost učine što god hoće! 

Svojim "navlačenjem" s upravom Holdinga sindikati su čitavu situaciju relativizirali u javnosti, a upravi i gradonačelniku su dali prostor za spin kako je "sve dogovoreno sa sindikatima".

U međuvremenu je uprava tu situaciju iskoristila da "zamrači" podobne kadrove koji na kraju nisu dobili otkaz nego su protuzakonito ostali u Holdingu o čemu će odlučivati nadležne državne insitucije!

O ovoj konkretnoj temi sam već pisao, a uskoro ću iznova pisati detaljan osvrt na otkaze u Holdingu i utjecaj sindikata na sveukupne okolnosti, zasad sam samo želio podsjetiti na tu epizodu sindikalne "brige" o interesima radnika.

Sindikati se "ne bi šteli mešati", a uprava postojano "igra svoju igru"

gradonačelnik u uniformi Čistoće
Autor: Zagreb24

Gradonačelnik je 26.01.2023. potpisao u kantini Čistoće (kako on osobno tvrdi, a ponavljam, postoji i video snimka, imam ju) obvezujuću uputu upravi Zagrebačkog Holdinga da provede sistematizaciju u roku od 30 dana!

Podsjećam kako je sistematizacija prema zakonu obveza poslodavca (u našem slučaju Holdinga), ali nije uobičajeno da ju donosi uz suglasnost sindikata (uobičajeno je da zatraže mišljenje u postupku tzv. savjetovanja, ali na koncu mogu odlučiti "po svom"), no kolektivni ugovor Holdinga to je propisao (famozni članak 167.) prema kojem uprava i sindikati u suglasju donose sistematizaciju.

Bilo je jasno već nakon sklapanja novog kolektivnog ugovora da je gradonačelnik obećao sidnikatima i radnicima novce koje jednostavno nema, a kako bi se "izvukao" iz poprilično neugodne situacije koju je prouzročila revolucija radnika Čistoće!

Obukao je gradonačelnik i uniformu, a bacao je i žute vrećice među plave jer je žuta bila krcata miješanim komunalnim otpadom...da, svi se toga sjećamo, bilo je histerično smiješno, ali sve je to bilo u svrhu obmanjivanja svih nas... ;-) 

Kad se trebalo obećanje provesti u djelo odmah je bilo jasno da uprava Holdinga pokušava na sve načine "izigrati" gradonačelnikovo javno obećanje!

1. Zavlačili su tjednima s dostavom svojih prijedloga sistematizacije (mora sadržavati popis i opis radnih mjesta s pripadajućim koeficijentima)!

2. Zatražili su odgodu sistematizacije do ljeta 2023. godine!

3. Iskoristili su izostanak oštre reakcije i neumoljivog pritiska sindikata i odgodili ju do kraja ožujka, doduše s primjenom od početka ožujka!

4. Došao je ožujak u kojem su nastavili sa zavlačenjima, a sada pripremaju sistematizaciju bez opisa radnih mjesta!

Informacije koje primam sa svih strana je da uprava već "štanca" ugovore po novoj sistematizaciji iako ista nije ni blizu potpisivanja (op.a. prema navodima sindikata tek se do konca tjedna očekuje pisana dokumentacija od uprave Holdinga pa niti ne znaju što je naumljeno)!

Sindikati odustali od vlastitog dokumenta s kojim su "pilili" mozak svima...pa i meni osobno

Sindikati su s "prvom" upravom Holdinga na čelu s Nikolom Vukovićem potpisali 10.09.2021. Sporazum o sklapanju dodataka kolektivnom ugovoru u kojem je jasno navedeno:
"...da će se u svakoj podružnici i u Korporativnim servisima formirati timovi za pregovaranje, odnosno za utvrđivanje prijedloga priloga za podružnicu / Korporativne servise koji će predstavljati Pregovarački odbor poslodavca i Pregovarački odbor sindikata."

To vam plastično znači da se u svakoj podružnici trebao formirati poseban tim samo za tu podružnicu koji će razraditi prijedloge i koji će te prijedloge predati "ovlaštenom pregovaračkom odboru poslodavca i sindikata za kolektivne pregovore".

Da podsjetim, u tom odboru su na strani uprave bili: Vuković, Samodol, Dogan, Bilić, Smolković, Šurbek Deduš. Na strani sindikata bili su: Kaltak, Blažević, Kleinberger, Bučar, Jović, Stoilković, Borac, Andjel i Pavić.

Sindikati tada nisu "otvorili pregovore" (op.a. moja pretpostavka je da su se beskarakterno "kilavili i navlačili" baš kao i danas) pa im je uprava "smjestila" odugovlačenja i provela masovna otpuštanja bez provedene sistematizacije!

Nedugo nakon potpisivanja tog sporazuma gradonačelnik je smijenio tadašnju upravu, a na čelo "nove" uprave zasjeo je Ivan Novaković uz Matiju Subašić Maras, Borisa Sesara i Dubravka Karačića.

S tom "novom" upravom sindikati su (naravno, nakon brojnih otkaza) sklopili 22.11.2022. Protokol o kolektivnim pregovorima Dodatka II. KU kojim su započeli pregovori uprave i sindikata oko višegodišnje iščekivane sistematizacije!

Taj dokument je zapravo pravno apsolutno bezvrijedan, ali očito i sindikati vole "pravne izmišljotine" baš poput uprave Holdinga. Istini za volju, uprava Holdinga je jasno (i ispravno) konstatirala da je ovaj dokument bezvrijedan, ali ga je svejedno potpisala...

Ovaj drugi dokument nije želio potpisati s.p. Stoilković (SSKH), a što mu je s.p. Jović (S.ZGH-ZET) predbacivao...

Kasnije je s.p. Jović (između ostalih) potpisao stavljanje izvan snage prvotnog sporazuma (op.a. do dana današnjeg nemam nedvojbenu potvrdu tko je to predložio, no priča ide da je predložila uprava Holdinga) prema kojem se na razini podružnice trebala predložiti sistematizacija koja bi se u kasnijem koraku usuglašavala s upravom putem ranije navedenog pregovaračkog odbora sndikata!

To stavljanje izvan snage nije potpisao s.p. Stoilković (SSKH) i navodno s.p. Blažević (N.S.) što je u razgovorima sa mnom s.p. Jović također osudio! Iskreno, ja isto ne bih potpisao, no ja bih tako postupio iz čestitosti svojih namjera, a ne zbog politikanstva...

Igorkaz Jović-Stoilković i ceh koji će za svoju naivnost platiti radnici

sindikalisti
Izvor: Zagreb.hr // Zagreb24

Navedeni sporazum, koji je stavljen izvan snage, je bio izuzetno bitan, čak bih rekao i ključan u pregovorima s upravom Holdinga jer je davao mogućnost i manjim sindikatima koji djeluju na razini pojedine podružnice da istaknu svoje mišljenje i zahtjeve radnika koje zastupaju!

Sada o sudbini svih zaposlenih odlučuje samo 9 sindikalnih povjerenika (koji čine pregovarački odbor i koje sam ranije pobrojao), a tu su naravno ne samo moguće, već su i vrlo vjerojatne ozbiljne "mulje".

Kad sam čuo da je navedeni sporazum stavljen izvan snage kontaktirao sam mnoge sindikaliste, a između ostalog s.p. Jovića i s.p. Stoilkovića (op.a. on mi je rekao da on nije htio potpisati navedeno i da mu je "savjest čista", no o tome ću nešto kasnije).

U više navrata sam komentirao situaciju sa s.p. Jovićem koji me je pokušao uvjeriti kako je uprava odugovlačila i prošlo je dosta vremena, a sindikatima je želja čim prije provesti sistematizaciju pa bi se na ovaj način to ubrzalo. 

Ja sam jasno pitao zbog čega se uprava nije "stiskala" (op.a. za primjer, ja kad nešto hoću od uprave ili gradonačelnika non stop šaljem mailove, vjerujem da me već i sanjaju) nego se njima "davalo vremena", a sada se na uštrp radnika remeti dobro zacrtan plan, na što mi je odgovorio da je to u "intersu radnika" zbog izbjegavanja "dvostrukog pregovaranja".

Da pojasnim, prema inicijalnom sporazumu u prvom koraku se sistemazitacija treba dogovoriti na razini svake podružnice u Holdingu, a u drugom koraku se preko pregovaračkog odbora trebala usuglašavati s upravom Holdinga. To doista jeste dvostruki posao...

Ali pitam se s pravom, zbog čega sistematizacija i dalje nije gotova ???

Sistematizacija još uvijek nije gotova jer je gradonačelnik u panici i neiskustvu obećao radnicima Holdinga novce koje nema i sada je cilj na sve moguće i nemoguće način proces "razvući" i odgoditi, a ako je ikako moguće i "smuljati" nešto u korist uprave!

Jadan od takvih manevara je sklapanje sistematizacije bez opisa radnih mjesta jer tada uprava može sa svojim bizarnim odlukama "seljakati" radnike s posla na posao, iz podružnice u podružnicu, sa zadatka na zadatak čime se u cijelosti poništava bilo kakva pravna sigurnost radnika, a u konačnici i radnička tjelesna sigurnost!

Podsjetit ću vas kako je nedavno Davor Vić upravo jednom takvom bizarnom odlukom u Čistoći ustrojio službu "ophodara" Čistoće i u sklopu nje rasporedio ljude koji su zaposleni na sasvim 15. radnimm mjestimau bez apsolutno ikakvih sigurnosnih standarda!

Je li netko priupitao s.p. Kaltak i s.p. Stoilkovića jesu li izvjestili upravu Holdinga da je to nezakonito? Jesu li prijavili slučaj Državnom inspektoratu? Čitao sam u medijima izjave s.p. Kaltak kako je to nezakonito...je li ona nebitan promatrač u Holdingu? A gdje nam je sada gorljivi borac za prava radnika Čistoće Stoilković...možda je godišnji odmor u tijeku?! Ja im sigurno više ne bih bio član niti bih im više dao centa za članarinu...

Na moje jasno pitanje pitanje hoće li potpisati takvu sistematizaciju, s.p. Jović je rekao "ako bude usuglašeno sve potpisat ću", a s.p. Stoliković mi nije niti odgovorio, no izvori koji su mu bliski govore da se nećka, ali da bi mogao potpisati...

Inače, odnos ova dva sindikalista je rezultat sindikalne borbe za članstvom na jednoj višoj razini: Severa (NHS) i Novosela (SSSH)!

Sindikati se bore za članstvo, a radnici plaćaju članarinu...i jedu njihova *****

Sindikati od članova dobijaju novac (članarine), a dobijaju i reprezentativnost (ako imaju više radnika u svom članstvu imaju karikirano "pravo glasa" za vodeće odluke).

U sklopu Holdinga djeluje više od 20 sindikata no samo oni reprezentativni takorekuć imaju utjecaj na upravu.

SSKH (koji je dio Novoselovog SSSH) nije imao dovoljan broj članova da bi bio reprezentativan pa su jednim poprilično politikanskim djelovanjem uspjeli prikazati radnicima da oni za njih čine nešto "ozbiljno" i time su privukli više radnika u svoje članstvo!

Nažalost, istina je značajno daleko od toga. 

SSKH u Holdingu predstavlja s.p. Stoilković koji mi je, priznajem, jedan od dražih sindikalaca, no koji me je i najviše razočarao jer je podlegao jeftinim trikovima i sada će možda sudjelovati u konačnoj izdaji radnika Holdinga!

Svjedočili smo prošlogodišnjem prosvjedu radnika Čistoće (op.a. usred pregovora o sistematizaciji) koji je djelovao kao dojmljiva borba za radnike, a cilj je bio samo preuzeti što je moguće više člankova od suparničkog Sindikata Čistoće kojeg vodi s.p. Kaltak (a koji je dio NHS-a baš kao i sindikat s.p. Jovića).

Najviše zaposlenih u Holdingu je u Čistoći! Najviše članarina dolazi od radnika Čistoće! Ali nije samo to...najveća reprezentativnost dolazi od radnika Čistoće!

Kako za grad i građane, tako i za sudbinu Holdinga ključni su upravo radnici Čistoće, za čije članstvo se gorljivo bore i s.p. Stoilković i s.p. Kaltak!

A kako stvari stoje, upravo ta dva povjerenika ozbiljno razmatraju potpisivanje sistematizacije bez opisa radnih mjesta što će na svojoj koži najviše osjetiti upravo radnici Čistoće jer će zauvijek biti u milost i nemilost Davora Vića i njegovih bizarnih i besmislenih odluka!

Možda građani neće razumjeti u potpunosti ovu problematiku, ali ja sam uvjeren da će se apsolutno svaki radnik Čistoće sjetiti barem jedne situacije kad su prebacivani s jednog radnog mjesta na drugo temeljem opisanih odluka !!!

Zapamtite, trebate upozoriti svoje sindikaliste da ni ne pomišljaju o tome !!! Vi ste slobodni ljudi i možete otići u neki drugi sindikat, trebate im istaknuti i to !!!

Na vašem mjestu ja bih odmah nazvao svog sindikalistu i objasnio mu da ni u snovima to ne potpisuje! I pripazite, do kraja tjedna biste već mogli pojesti ***** pa nemojte čekati petak...

A zbog čega bi sindikati uopće potpisali nešto tako loše ??? Pa zato jer od dolaska nove vlasti nisu radili svoj kako treba, nisu čvrsto stisli upravu Holdinga, a sada je potrošeno vrijeme, strpljenje i razumijevanje apsolutno svih aktera u društvu -- posebno radnika u Holdingu!

Što nisu svaki dan pisali upravi požurnice? Što svaki dan nisu zvali ured gradonačelnika i podsjećali ga na obećanje? 

Sada kad je potrošeno vrijeme i kad radnici prijete novom revolucijom, sada su ih spremni baciti u kotao nesreće za čim brže bijedno povećanje plaće na idućoj platnoj listi...i tako spasiti sebe od radničkih prozivku za nepovećanje plaće!

Prisjećam se sada kako mi je s.p. Jović u više navrata tumačio da pregovori s upravom/gradonačelnikom nisu bili samo oko novaca nego i oko rokova koji moraju biti čvrsti...ne znam gdje je ta "čvrstina" nestala sada kada će se "u interesu radnika" moguće sistematizacija bez opisa radnih mjesta?!

Ova uprava je primjer neuspješnosti u bilo kojem kontekstu i okvirima, a "smjestili" su im više stotina otkaza bez sistematizacije i sada će ih moguće "nasaditi" i drugi put...mene osobno bi bilo poprilično sram! ;-)

Što je točno u "interesu radnika" ???

Opet čujem da se šuška o revoluciji u Čistoći!

Želio bih kristalno jasno istaknuti svima da sam u posjedu snimke na kojoj Mladen Novosel (predsjednik SSSH) daje organizacijske upute i smjernice pobunjenim radnicima Čistoće što bi se u bilo kojem kontekstu moglo smatrati vrlo kvalitetnim dokazom kako moguće iza protekle pobune stoji upravo SSSH i Novosel, a što je u suprotnosti sa izjavama samog Novosela o navodima gradonačelnika u takvom pravcu i želio bih iznova istaknuti da revolucija u Čistoći nije bila zakonito postupanje!

Ali želim istaknuti još nešto, zapravo najbitnije, ako sistematizacija ne bude gotova do kraja ožujka čitavi Holding može krenuti u štrajk -- potpuno legalno !!!

Zašto o tome ne govore s.p. Jović i s.p. Stoilković i svi drugi ??? Zašto ne kažu upravi: "simpatični ste i sve 5, ali 31.3. će biti gotova sistematizacija s dogovorenim koeficijentima I DETALJNIM OPISOM SVIH RADNIH MJESTA ili 1.4. ne morate dolaziti na posao...i to neće biti prvoaprilska šala" !!! 

Zašto ti svi samohvaljeni junaci tako ne kažu...nego meni pojašnjavaju kako je u "interesu radnika" čim prije dovršiti sistematizaciju ??? Pitajte ih !!!

Zapamtite: polovična sistematizacija apsolutno ništa ne rješava, već ćete ubuduće samo jesti ***** !!! Ne dozvolite da vas sindikati ****** !!!

Uprava je samu sebe "skucala u ćošak" i nemaju apsolutno nikakvog "Jokera u rukavu", ali to ne znači da vas sindikati ne mogu "prodati" i potpisati glupi i štetan sporazum !!! ;-)

I pustite priče, glavu gore i borite se za sebe !!! Građani Zagreba su vlasnici Holdinga, nije ni gradonačelnik ni uprava, a građani su uz vas 100%, ma što tko mislio !!!

I ne nasjedajte na manipulacije i priče sindikata !!! Vi njima plaćate članarinu -- neka odrade za vas ili neka ****** !!!

Neovisno o navedenom, želim vam učiniti dostupnim prijedloge uprave Holdinga pravilnika o organizaciji podružnica..ako to uopće ikoga zanima... ;-)

Imate informacije o ovoj temi? Uočili ste grešku? Kontaktirajte nas
Podržite nas i podijelite ovaj članak:

Brzi kontakt

Najnovije

Neven Brnjas, najpoznatiji ZET-ov zviždač i jedan od najpoznatijih domaćih ...

Uzeo sam simboliku Shakespeareovog trgovca koji u tom remekdjelu kao ...

Skoro godinu dana ističem kako je natječaj za podzemne spremnike namješten ...

Back to Top