Zbog nedovoljnog interesa javnosti i izuzetno slabe interakcije pratitelja, ove stranice su prebačene u arhivski format
i više se neće ažurirati niti nadopunjavati novim sadržajem!

NOVOSTI: Zbog osobitih inzistiranja magistra Željka Renića, inače pomoćnika pročelnika za komunalno i prometno redarstvo u Zagrebu, odlučili smo iznova krenuti s radom, a novi portal će uz zagrebačke teme uključivati i teme iz Zagrebačke županije.

Uskoro na Zagreb24.hr

Dok muku mučim s podzemnim spremnicima, tipiziranim boksevima i plavim vrećicama zbog gradonačelnikovih osobnih stavova o "vizualnom zagađenju", on nastavlja niz štetnih odluka koje nisu zasnovane na pravu, ekonomiji pa čak niti logici!

reklame na tramvaju ZET-a
Autor: Zagreb24

Trenutno su najveći problem u Zagrebu naljepnice na tramvajima i autobusima.

Je su li ružne i jesu li tramvaji ljepši bez njih? Jesu, apsolutno jesu!

Ali nevjerojatno su ružni i tipizirani boksevi! Ja vjerujem da bi dizajner trebao platiti građanima odštetu za grafičko i arhitektsko rješenje!

Po kojem kriteriju i po kojim pravilima će gradonačelnik odrediti što se zbog vizualnog zagađenja treba ukloniti s javnih površina?

Evo, ja želim da se tipizirani boksevi, koji zbog vizualnog zagađenja iritiraju mene i sve koje poznajem, uklone!

Ja sam građanin i porezni obveznik pa time de facto gazda, a gradonačelnik je moj šljaker!

Evo, dajem naredbu svom šljakeru da ukloni tipizirane bokseve!

Malo morgen, gradonačelnik je sebi umislio da je Zagreb njegov (a ne naš, kako je tvrdio u izbornoj promociji) i da će on riktati Zagreb kak se njemu šika, a svi drugi nek se slikaju... i, naravno, neka plate!

Ukratko o problemu s reklamama na autobusima i tramvajima

Gradonačelnik Tomašević (znan i kao Laženović, za neupućene višestruko sam ga uhvatio u besramnom laganju) je u svibnju prošle godine (taman kad su u Holdingu "pripremali" 700 otkaza) odlučio da je jedan od (očito bitnijih) problema izgled tramvaja i autobusa zbog reklama na njima.

Tako je na skupštinskoj sjednici u raspravi sa zastupnikom Petekom, koji je postavio pitanje revidiranje postojećih ugovora gradskih tvrtki pa tako, između ostalih, i ZET-a.

Dosta je interesantno kako je zastupnik Petek postavio izuzetno važno pitanje u vezi činjenice da se Končaru platilo "više od milijardu kuna do sada za brojne poslove koje mogu obaviti djelatnici ZET-a ali im to nije dozvoljeno tim ugovorom. Žarulju ne smiju promijeniti na niskopodnom tramvaju nego moraju slati narudžbenicu pa onda ta žarulja na kraju košta 100 i nešto kuna umjesto 35 kuna. Isto se odnosi i na šarafe na autobusima."

Gradonačelnik o tome nije rekao ni slovo, ali je reterirao s pričom o naljepnicama: "Što se tiče ZET-a isto tako vrlo dobro znate znači ugovor sa Info Mediom primjerice je upravo na reviziji jer je to kao što znate 4 milijuna kuna godišnje dobivati za gotovo ne znam koliko tramvaja, autobusa...koji su prelijepljeni ne vidim kako može biti u interesu ZET-a. To je nešto što sam naslijedio...i to je nešto na čemu radim da se revidira." (op.a. citat iz fonograma)

Ovo je zapravo izuzetno bitno zapamtiti (i promisliti o tome) kako biste shvatili u čemu je točno pravi problem i koliko su djelovanja gradonačelnika nemoralno nakaradna, ma što njegovi obožavatelji mislili o njemu i govorili o meni! ;-)

Gradonačelnik je od tada kroz vrijeme vodio aktivnu kampanju protiv navedenog ugovora, u kojoj je jasno isticao kako navedeni iznos (4 milijuna kuna godišnje) i nije značajna ciftra u odnosu na milijardu kuna koje Grad godišnje dotira ZET-u i da je apsurdno da ZET zapravo ima "posrednika" u prodaji vlastitog oglasnog prostora.

Apsolutno bih se složio s tom gradonačelnikovom tezom, da nije početkom svibnja (dakle, prije spomenute sjednice Skupštine) za Večernji list (uz prethodno navedeno) izjavio: "To mi nije drag ugovor, najblaže rečeno, jer obljepljivanjem reklama na tramvaje grad postaje šoping centar, a novac je zanemariv."

U listopadu prošle godine je na konferenciji za medije izjavio: "ZET je prošlog tjedna poslao obavijest o raskidu ugovora tvrtki s kojom je ugovoreno oslikavanje tramvaja i autobusa. ZET je obavezan dopustiti već ugovorene oglasne kampanje u sljedeća tri mjeseca, a nakon toga će se ukloniti sve reklame s tramvaja i autobusa, koji će ostati u prepoznatljivoj plavoj boji... Zato smo pokrenuli reviziju ugovora, a s obzirom na identitet grada vraćamo plavu boju tramvaja i autobusa, jer nećemo dozvoliti da nam se grad pretvara u šoping centar..."

Tijekom te konferecije za medije spominjao je i sigurnosni aspekt te izjavio kako su reklame "putnicima predstavljale određene neugodnosti...imali smo puno pritužbi na njih od putnika i od samih građana, s druge strane, moguće da su dovele i sigurnost u pitanje s obzirom na to kako su bile postavljene..."

Što je na kraju stvarni problem? Ekonomija, sigurnost ili estetika?

Ekonomiju razumijem i definitivno osobno podržavam reviziju (ne nužno i raskidanje) tog ugovora. Sigurnosni aspekt također ima smisla i podržavam detaljno istraživanje i analizu u tom pravcu pa i moguću reviziju (ne nužno i raskidanje) tog ugovora.

No, definitivno nisam za njegovo raskidanje zbog estetike...posebno gradonačelnikove osobne estetike !!! I posebno ako njegova agenda počinje s "grad postaje šoping centar" pa se ista na skupštinskoj sjednici pretvara u "ne vidim kako ZET ima interes od toga" da bi na kraju najveći problem bila "sigurnost putnika" !!!

I malo dijete vidi kud takav tok retorike vodi. ;-) Više o tome pročitajte u nastavku članka...

Zašto ZET ima posrednike (agencije) u prodaji oglasnog prostora

Je, to je argument koji definitino uvažavam! 

ZET je ranije (osobno se sjećam u 2000-ima) sam prodavao oglasni prostor na površini tramvaja i autobusa. Zašto to više nije tako nego se pribjeglo angažiranju marketinških agencija treba pitati bivše uprave (koje, usputno rečeno, još uvijek uhljebnički levitiraju u ZET-u s koeficijentima 7) jer je Milan Bandić pokojni pa njega ne možemo pitati!

Apsolutno bih podržao reviziju postojećih ugovora s reklamnim agencijama ukoliko bi gradonačelnik dokazao održivom ekonomskom studijom da je to ekonomski i operativno bolje za ZET!

Je li gradonačelnik radio opsežnu ekonomsku studiju o tome koliko zarađuju marketinške aganecije na predmetnom ugovoru sa ZET-om? Je li gradonačelnik razvijao vlastiti ekonomski plan isključivanja posrednika i vraćanje prodaje u ruke ZET-a?

Dajem glavu u vatru da nije. Dosad sam više puta "upecao" gradonačelnika kako paušalno trabunja o činjenicama koje su "provjerene" isključivo u njegovoj mašti! ;-)

I još nešto, više desetljeća pratim javna poduzeća kako se "primaju poduzetničkih aktivnosti" i bez iznimke čak i oni najjednostavniji zahtjevi završe fijaskom, korupcijom ili težim ******* ;-) 

Osobno, u ruke bilo kojeg etuzijasta zaposlenog u javnim poduzećima ne bih povjerio niti prodaju kokica i sokova u kinu (što se prodaje samo po sebi), a kamoli bilo što kompleksnije (primjerica prodaja ostalih grickalica)!

Osobito u režiji Tomislava Tomaševića koji do sada apsolutno ništa (što ja pratim od tema) nije napravio proceduralno i propisno kako treba! ;-) 

Naravno, svatko ima pravo misliti što želi, no nekako vjerujem da nisam usamljen u poimanju naše realnosti...

Kolika je stvarna korist ZET-a od prodaje takvog oglasnog prostora

Je, to je također argument koji definitino uvažavam! 

ZET od predmetnog ugovora ima doista samo 4 milijuna kuna godišnje. Siguran sam 100% da je dobit reklamne agencije značajno veća!

Apsolutno bih podržao reviziju postojećeg ugovora u pravcu povećanja cijene ZET-a ili čak sudjelovanja u dobiti reklamne agencije!

Ne postoji nikakva zakonska zapreka (op.a. radi se o ugovornom odnosu i suglasnoj volji dvije strane u pravnom poslu) da je ZET natječaj postavio s uvjetovanjem paušala (primjerice minimalno 4 milijuna kuna godišnje pa tko ponudi više) i udjelom u dobiti (primjerice minimalno 10% razlike u cijeni marketinške agencije pa tko ponudi više)!

Ja sam uvjeren da bi mnoge agencije pristale na takav aranžman! 

Pravo pitanje je zašto sve uprave ZET-a (u kojem uhljebljeno vegetiraju) nisu, štiteći interese javnog poduzeća, odavno postavljale takve natječajne uvjete?

To pitanje nisam čuo od gradonačelnika Tomaševića, koji na sva zvona "brine" o ekonomskim interesima ZET-a i građana...

Nešto detaljnjija pravna problematika oko raskida ugovora

Dolazimo do (meni uvijek najzanimljivijeg) dijela teme -- pravna problematika gradonačelnikovog "poteza"!

Postojeći i valjani ugovor s reklamnom agencijom je raskinut zbog sigurnosti! Točno i precizno zbog "refleksnih senzomotoričkih aktivnosti sudionika u prometu, sa mogućim negativnim posljedicama na pažnju sudionika."

Da, slobodno pročitajte to još par puta...i ja sam pročitao nekoliko puta... :-)))))

Plastično, po "stručnom sudu" gradskih službi reklame na tramvaju i autobusu mogu izazvati smetnje vida sudionika u prometu koji zbog toga mogu nastradati (ne mogu se suzdržati pa ću sarkastično dati za primjer zabijanje pješaka u stup ili automobila u zgradu).

OK,  ne mogu reći da je to potpuno besmisleno. Ali...

Takav sud je donio, ni manje ni više, nego meni "najdraži" pročelnik Dinko Bilić (koji na spomen mog imena povraća sigurno jednakom mjerom kao ja na spomen njegovog i koji je, usputno rečeno, od jeseni 2021. nadprirodno održavan na čelu mega ureda odlukama gradonačelnika Tomaševića sve do ovogodišnjeg imenovanja novog pročelnika Kordića). Ne škodi podsjetiti kako je Dinka Bilića u pročelničkoj fotelji jednako nadprirodno održavao pokojni MB, nakon što je pravi pročelnik Davor Jelavić uhapšen.

Uz njega je u ovom "stručnom sudu" sudjelovala viša stručna suradnica, inače diplomirana inžinjerka arhitekture.

Vrlo precizno, "stručni sud" glasi:
"Obzirom na izraženu veličinu reklamne površine koja se primjenjuje na cjelokupnu ili gotovo cjelokupnu obodnu površinu vozila javnog prijevoza, prijedlog nalazimo neprimjerenim u smislu prostorne dominacije reklama, a na što dodatno utječe i činjenica da se radi o pokretnoj reklami. Iz navedenog razloga, posebice kada se pokretna reklama prikazuje unutar uže gradske jezgre koju karakterizira visoka koncentracija pješaka te, uvjetno rečeno, uska profilacija uličnog koridora, prijedlog smatramo neprihvatljivim i u smislu psihološke predominacije koja se manifestira dodatnim uvjetovanjem refleksnih senzomotoričkih aktivnosti sudionika u prometu, sa mogućim negativnim posljedicama na pažnju sudionika. Slijedom navedenog se očitujemo negativno."

Zar o zdravstvenim razlozima ne treba mišljenje davati stručnjak iz područja medicine? Siguran sam da postoji takav koji bi bio najmjerodavniji za prosudbu upravo u ovom slučaju!

Je li se tražilo i dobilo mišljenje kakvog prometnog stručnjaka? Vjerujem da bi i takav bio mjerodavan za konačni sud!

Pa naravno da nije, Tomislav Tomašević kad nešto odluči nema namjeru temeljito potkrijepiti svoju odluku nego izda nalog pa njegovi jataci izmišljaju što god je potrebno, ma kako moguće nezakonito to bilo...evo, u ovom slučaju bih se usudio optužiti pročelnika i njegovu savjetnicu za nadriliječništvom! ;-)

Kako bilo, raskid ugovora učinjen je po ugovorenoj proceduri! U samom ugovoru postoji jasna klauzula da se u slučaju negativnog mišljenja mega ureda ugovor može raskinuti, a odvjetničko društvo koje zastupa ZET je sve napravilo po ugovorenoj proceduri.

Usputno, nije li gradonačelnik na izborima obećao raskidanje svih ugovora s vanjskim odvjetničkim društvima? Dajte pitajte Sandru Benčić da provjerimo... :-))))) (op.a. za neupućene, ona je nedavno rekla kako Tomašević nije obećao zatvaranje Jakuševca, a na službenim kanalima "Zagreb je naš" i "Možemo" se nalazi propagandni  video s upravo tim obećanjem)

Zanimljivo je bilo pitanje koje sam postavio ZET-u, a kojim sam pokušao razjasniti je li prije objave javnog natječaja ZET tražio takvo mišljenje ili se takvo mišljenje traži sada prvi put? Odbili su mi odgovoriti jer je to super tajna! :-))))) Više o tome nešto kasnije u tekstu...

O materijalnoj šteti reklamne agencije ne želim trošiti niti jedno slovo, ipak se radi o kapitalističkom subjektu, a pravni lijekovi su dostupni i vjerujem da će se agencija snaći sama za sebe! ;-)

No želim malo pričati o "toku svijesti" našeg gradonačelnika i šteti prema javnim poduzećima i našim džepovima...

Svakako bih volio vidjeti te "pritužbe putnika i građana" jer jednostavno mislim da gradonačelnik laže da je ikad dana ikakva takva pritužba!

I nije mi potpuno jasno zbog čega onda (ako gradonačelnik na pressici tvrdi da su putnici imali "neugodnosti") u mišljenje mega ureda nisu uvršteni i problemi tih putnika?

A i to mišljenje se kristalno jasno referira isključivo na "užu gradsku jezgu" (upravo tako piše u mišljenju) koje čini jako mali udio područja javnog prijevoza (primjerice, autobusi osim ponekad u noćim linijama uopće ne voze po centru)!

Je li gradonačelnik dao otkaz članovima uprave koji su bez takvog mišljenja objavili i proveli natječaje koji su rezultirali s tako "štetnim" ugovorom za društvo? I takvim, očito nepremostivim, "vizualnim zagađenjem"?

Ah, svašta nešto ja propitujem... ;-)

Ono što sam saznao od sindikalista, stara uprava je uhljebljena na koeficijent 7 i ne radi apsolutno ništa! ;-) Živjela radnička prava i gradonačelnikova briga za stvarne radnike koji teškom borbom jedva "navlače" koeficijente s 1.8 na 2.0!

Fenomen "vizualnog zagađenja" i "mokri snovi" gradonačelnika Tomaševića

grafiti na tramvaju ZET-a
Autor: Zagreb24

Moram priznati da se s "vizualnim zagađenjem" nisam susreo nikad prije stolovanja gradonačelnika Tomaševića.

Gradonačelničke fetiše, fiks ideje i "mokre snove", nažalost, jesam susretao jer smo 20 godina imali nevjerojatno domišljatog Banditosa!

Joooj kad se samo sjetim onih fontana kod NSB-a...sjećam se satiričnih forwarduša s tornjem katedrale koji na vrhu ima fontanu... :-)))))

Totalni PTSP imam od gradonačelničkih fetiša, da, nije mi to strano...ali jesam li glasao za Tomaševića kako bih danas slušao njegove izgovore da je i Bandić bio idiot?!

Podzemni spremnici, plave vrećice, tipizirani boksevi...našem Tomici (kao ni Milanu) ne nedostaje ideja...

Zašto našem "besprijekornom estetičaru", gradonačelniku Tomaševiću, ne smetaju grafitirani tramvaj kojeg sam snimio ispred svog ulaza na Maksimirskoj (a viđao sam ih značajno više)?

To na stranu, ako je gradonačelnik raskid ugovora pokrenuo zbog vlastitih estetskih poremećaja, ako je gradonačelnik natjerao Dinka Bilića da u tu svrhu osmisli (da ne kažem izmisli) nekakav nadrealni negativni zaključak (ili mišljenje), ako je gradonačelnik zbog toga tražio od uprave ZET-a da ustraje na poništenju valjanog ugovora (bez obzira na materijalnu štetu) to je onda korupcija, prekoračenje položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem! Za to se ide u zatvor do 10 godina!

Na pitanje novinara o najavama pravnih lijekova oštećene tvrtke gradonačelnik je odgovorio: "Grad je uskratio ZET-u suglasnost za obljepljivanje tramvaja. I stojim i dalje pri stavu oko uskrate suglasnosti. Radi se o pet milijuna kuna prihoda godišnje od tih reklama. Grad ZET-u s druge strane daje milijardu kuna. Bilo kakve prijetnje s kaznenim prijavama, slobodno mogu tvrtke takve stvari raditi. Slobodno neka me prijave, neće me pokolebati u mojoj odluci."

Vjerujem da se prije te izjave nije konzultirao s ozbiljnim odvjetnikom iz domene kaznenog prava, a niti da je ozbiljno promišljao što će i kada izjaviti.

Inače, za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti ne treba podnositelj biti oštećena strana...to može biti bilo tko na čitavom svijetu! A ima još jedna začkoljica, takva kaznena djela smo po zakonu dužni prijaviti apsolutno svi mi po saznanju, a u suprotnom mi činimo kazneno djelo neprijavljivanja!

Nadam se da nitko neće pročitati ovaj moj tekst i moguće dobiti inspiraciju... ;-)

Na kraju raskidom ugovora nije apsolutno ništa napravljeno

Prema ugovoru, u slučaju raskida ugovora zbog negativnog mišljenja mega ureda, agencija ima pravo nesmetano u cijelosti provesti ranije ugovore kampanje!

Od agencije sam dobio informaciju da se ranije ugovorene kampanje provode čak do 2026. godine! Gradonačelnik je trabunjao o "3-4 mjeseca" što samo potvrđuju koliko on nema blagog pojma o ničemu... ;-)

Dakle, gradonačelnik je danas odlučio riskirati Uskočku optužnicu za nešto što izgledno neće dočekati u gradonačelničkoj fotelji jer će rezultati nastupiti tek 2026. godine (realno, nakon svega viđenog bit ću razočaran u svoje sugrađane ukoliko ova nesposobna politika dobije još jedan mandat)!

Na stranu to ludilo, pitam se na koji način će ZET zakonito ispostavljati fakture sada kad je ugovor raskinut? Na koji naćin će računovodstvo izdavati naloge, terećenja i pisati račune? Je li moguće da ZET uopće više neće izdavati račune pa će agencija potpuno besplatno koristiti oglasni prostor iduće 3 godine?

ZET je također super tajno društvo, koje također njeguje uhljebistan

ZET apsolutno nikad nije tražio mišljenje nadležnog gradskog ureda (op.a. Gradski ured za (ne)obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet a.k.a. "meda ured")!

To znam jer je gradonačelnik upravo to izjavio na press konferenciji (pogledajte video pri dnu članka). No, kada sam ja (sasvim reda radi, pola godine kasnije) postavio pitanje ZET-u je li ikad od mega ureda zatraženo takvo mišljenje odbijen sam zbog toga što bi uslijed otkrivanja takve informacije "mogle nastupiti štetne posljedice za ZET-ove gospodarske interese". :-)))))

Poremećaj "super tajnog društva" koji je gradonačelnik Tomašević donio svojim dolaskom na vlast ću formulirati u satirično pitanje: Je li gradonačelnik uhapšen zbog javnog odavanja super tajne informacije zbog koje bi mogle nastupiti štetne posljedice za ZET-ove gospodarske interese? :-))))

Neka, neka, moguće da na kraju dana ja predstavljam jedini beskompromisni mediji u zemlji koji će bez cenzure objaviti apsolutno svaku nepravilnost pa se zato nenormalno boje! Neka se boje i neka strepe! ;-)

A njihove super tajne poremećaje sam počeo uspješno savladavati kroz pravne lijekove, a raste mi i doušnička mreža! Bit će uskoro kao u hladnom ratu: "pssst, veliki brat sluša!" :-)))))

Ne škodi istaknuti još jednom da su prijašnje uprave ZET-a uhljebljene u postojano vegetativno stanje s koeficijentom 7! Bogdanovića je bolje izgubiti nego naći, a čujem od gradonačelnika da mu je nabavio pojačanje! Mašala, građani su garantirano presretni !!! Gradonačelniče, samo naprijed!

Neodržavanje tramvaja i autobusa (ali i ostalo) očito nije problem

ZET uređaj za poništavanje voznih karata
Autor: Zagreb24

Automati za poništavanje voznih karata više ne rade nego što rade! To znam jer se jako često vozim javnim gradskim prijevozom!

Vozila su u prometu unatoč brojnim tehničkim nedostacima (primjerice s neispravnim žmigavcem)! To znam jer su mi vozači dostavili fotografije i putne listove!

Neispravna vozila se izvezu pa se ubrzo vrate u spremište kako bi se fingirao cjeloviti vozni red! To znam jer su mi to dokazali linijski kontrolori!

Firma koja ima ugovoreno pranje i čišćenje autobusa vraća neoprane autobuse! Objavio sam fotografije, snimke i prateće listove na Facebook-u!

O svemu tome ću vrlo skoro opširno pisati!

A već sam opširno pisao kako uprava ZET-a provodi koruptivne natječaje za zapošljavanje bez navođenja radnih mjesta i opisa poslova radnih mjesta!

Sve to očigledno ni najmanje ne zanima našeg velikog vođu, gradonačelnika Bandića...pardon, Tomaševića...ah, lako se zabuniti, siguran sam da se zbog njihove nevjerojatne sličnosti to dešava i vama! ;-)

Pogledajte izjavu gradonačelnika:

Imate informacije o ovoj temi? Uočili ste grešku? Kontaktirajte nas
Podržite nas i podijelite ovaj članak:

Brzi kontakt

Najnovije

Neven Brnjas, najpoznatiji ZET-ov zviždač i jedan od najpoznatijih domaćih ...

Uzeo sam simboliku Shakespeareovog trgovca koji u tom remekdjelu kao ...

Skoro godinu dana ističem kako je natječaj za podzemne spremnike namješten ...

Back to Top