Zbog nedovoljnog interesa javnosti i izuzetno slabe interakcije pratitelja, ove stranice su prebačene u arhivski format
i više se neće ažurirati niti nadopunjavati novim sadržajem!

NOVOSTI: Zbog osobitih inzistiranja magistra Željka Renića, inače pomoćnika pročelnika za komunalno i prometno redarstvo u Zagrebu, odlučili smo iznova krenuti s radom, a novi portal će uz zagrebačke teme uključivati i teme iz Zagrebačke županije.

Uskoro na Zagreb24.hr

U ovom članku želim se osvrnuti na primopredaju vlasti i na Tomaševićeve prve gradonačelničke poteze, ali i na političko ozračje koje je bilo sveprisutno skroz do izglasavanja mega kredita u Skupštini i raskida koalicije s SDP-om i koje je značajno obilježilo Tomaševićev mandat.

Izvori za ovaj članak bile su mi službene objave na stranicama Grada i Holdinga, te medijske objave, ali i razni javno dostupni registri i aplikacije. Nažalost, nisam imao govornike spremne za komentar (op.a. očito sam radioaktivan pa me se bolje kloniti) tako da ću se u ovom članku bazirati na javno objavljene činjenice i medijske napise. Možda je tako i bolje...

gradonačelnik Tomašević i zamjenici, uprava i nadzorni odbor Zagrebačkog Holdinga
Izvor: Zagreb.hr

Tomašević je pobijedio na izborima i 04.06.2022. preuzeo gradsku vlast od Bandićeve zamjenice Jelene Pavičić Vukičević. Tako je izvršena prva primopredaja gradske vlasti nakon 20 godina!

Prvi gradonačelnički potez bio je razgovor s tadašnjom garniturom Zagrebačkog Holdinga (op.a. Ana Stoić Deban kao predsjednika uprava i Ljubo Jurčić kao predsjednik nadzornog odbora) pri čemu je obaviješten o gubitku iz 2020. godine (petak, 11.06.2021.). 

Za sada ću samo istaknuti da je ZGH do te "Covid-19" godine poslovao pozitivno, a konsolidirani i revidirani gubitak je bio manji od 500 milijuna kuna dok je gubitak u prvom kvartalu 2021. bio oko 20 milijuna kuna.

To je sveukupno vrlo podnošljiva cifra (suprotno gromoglasnim tvrdnjama kako je Holding preuzet u "katastrofalnoj" situaciji). Detalje ću prezentirati već u sljedećem članku, a sve temeljem javno objavljene dokumentacije o poslovanju Zagrebačkog Holdinga.

Retrospektivno bih istaknuo upravo sada da je gradonačelnik Tomašević od samog dolaska na vlast bio poprilično neiskren i zloupotrebljavao je našu (op.a. moju svakako) moguću neinformiranost kako bi vrlo neistinito i obmanjujuće prezentirao situaciju u Gradu i Holdingu i kako bi, čak ne ni tako vješto, spletkario i provodio svoje naume koji bi moguće naišli na ozbiljniji otpor među zagrepčanima.

Već 14.06.2021. (ponedjeljak) imenovana je nova uprava i nadzorni odbor Zagrebačkog Holdinga.

Skupština društva, koju čini gradonačelnik Tomašević i dogradonačelnici Koralet i Dolenec, izabrala je po vlastitom sudu i nahođenju (dakle, bez javnog natječaja i zapravo ikakvih javnih diskusija) upravu i nadzorni odbor kojeg su (u tadašnjem sastavu) činili: 
* Nikola Vuković - predsjednik uprave
* Ante Samodol - član uprave
* Suzana Brenko - predsjednica nadzornog odbora
* Ratko Bajakić - član nadzornog odbora
* Damir Topić - član nadzornog odbora

Već taj prvi potez izazvao je buru u javnosti jer je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa upravo to imenovanje bez "suglasnosti" zagrebačke Skupštine ocijenilo kao nezakonito. Nedavno je Upravni sud u Zagrebu svojom odlukom utvrdio da ipak nije došlo do zakonskih povreda. Povjerenstvo je najavilo žalbu, no, ne znam jesu li se doista i žalili, mogu samo pretpostaviti da jesu.

Kako bilo, osobno sam od "drugačijeg" gradonačelnika očekivao malo pedantniji rad i traženje najboljih od najboljih za naš Zagreb uz veću prisutnost i sudjelovanje sveopće javnosti, ali i nakon natječaja ipak je on taj koji bi birao "pobjednike" pa je na kraju svejedno (što je kasnija praksa, o kojoj ću u ovom odjeljku pisati, i potvrdila).

Kasnije su se provodili natječaji za preostale članove uprave (73 prijave, 15 intervjua) i od natjecatelja su u kolovozu 2021. odabrani (na mandat stupili u rujnu 2021.):
* Ivan Novaković
* Boris Sesar
* Matija Subašić-Maras

Nije prošlo dugo vremena (nepuna 4 mjeseca), Tomašević je došao u "sukob" s Vukovićem i Samodolom i morao ih je razriješiti dužnosti, a kao čelni čovjek Zagrebačkog Holdinga imenovan je Ivan Novaković (04.10.2021.), koji je već ranije bio član uprave.

Uopće mi je bilo nevjerojatno da je Tomašević sam birao ljude za upravu Holdinga (ponavljam, sam ih je tražio i birao), a zatim je te iste ljude smijenio u svega par mjeseci. Uslijedila je (najblaže rečeno) neprimjerena farsa.

Gradonačelnik je medijima izjavio kako je s njima ("ne dovodeći u pitanje njihovo znanje i dobro poznavanje Zagrebačkog Holdinga od ranije") došlo do otežane suradnje, posebice zbog različitih koncepcija vezanih za upravljanje. Izjavio je da su oni "teško surađivali" s novim članovima uprave (op.a. Novaković, Sesar, Subašić-Maras) kao i s članovima nadzornog odbora, a u konačnici i s njim i njegovim zamjenicima. Nadalje je izjavio kako Holding vidi kao složeni i opterećeni sustav i da je potreban veliki i jaki tim koji dobro međusobno surađuje i koji je posvećen zajedničkim ciljevima i zajedničkim načinom rada, a u tome se nije mogao složiti s Vukovićem i Samodolom. Za detalje njegove izjave (i video) dobronamjerno predlažem da posjetite sljedeći link:

Vuković i Samodol mu nisu ostali dužni pa su ga (uz temeljito interpretiranje svih događaja od njihovog imenovanja do razrješenja) otpužili za neistine o tome kako nisu surađivali s ostalim članovima uprave, ali i za "tajne sastanke" s bankarima bez prisutnosti članova uprave. Ne želim prenositi tuđe intervjue pa ću ponuditi sljedeće linkove uz dobronamjerni prijedlog da ih doista pročitate:

Oni su otišli, a u međuvremenu je izabran (za sada) posljednji član uprave, Dubravko Karačić.

Izglasavanja kredita u Skupštini i "megdan" Viktora Gotovca

Svijet je preživio sve navedene događaje (barem naš mali zagrebački svijet), gradonačelnik je nastavio sa svojom retorikom nevjerojatnih gubitaka i problema koje je naslijedio uz poseban naglasak na "loše" kredite i malo po malo svi smo bili "svjesni" da je potrebno podignuti jedan mega kredit kojim će se do kraja stabilizirati Holding, bla, bla, bla...

Navedeno ne može biti dalje od istine, jer istina (a to su dokumenti koje je potpisao Ivan Novaković osobno kao konsolidirane bilance ZGH za 2021. godinu) govore da je upravo "tim iz snova" gradonačelnika Tomaševića u pola godine stvorio gotovo 800 milijuna kuna gubitka (iako su preuzeli holding s, u ovim razmjerima, "malih" 20 milijuna kuna procijenjenog gubitka), te zadužio Holding za više od 1 milijarde kuna! Vrlo detaljno ću o ova dva aspekta iznositi u sljedećem članku.

Kako bilo, svi u Zagrebu očekivali su realizaciju mega kredita, čitav proces pratili su brojni medijski istupi različitih pravaca zagovaranja, ali u kredit se išlo bez zastoja...

Dolazi izglasavanje u zagrebačkoj Skupštini (što je procesni preduvjet, za sklapanje ugovora o kreditu potrebna je odluka Skupštine).

Kredit je išao u "hitnu" proceduru, a koliko je sve bilo brzopleto dokazuje i svjedočanstvo Dine Vasić (op.a. predsjednica Odbora za financije) koja je za medije izjavila da je svu dokumentaciju dobila na uvid u srijedu navečer oko 19 sati, a izglasavanje je bilo predviđeno za četvrtak ujutro!

Gotovo 2 milijarde kuna kredita i moguće pitanje opstanka ili propasti Zagrebačkog Holdinga odlučuje se u "hitnoj" proceduri, a doista opsežna dokumentacija (koju ću u cijelosti objaviti u jednom od nadolazećih članka) daje se na uvid skupštinskim zastupnicima "noć ranije".

Tko to tako radi? I važnije, zašto to tako radi?

Ima tu još koje iznimno bitno pitanje:
* Je li se ikad javno raspravljalo i utvrđivalo točno koji, čiji i kakvi krediti se mijenjaju ovim novim?
* Je li se ikad dovodilo u pitanje kreditne uvjete, ne samo u odnosu na prethodne već i u odnosnu na sveukupnu korist i interes Grada?

Na prva dva pitanja ćete odgovor morati pronaći sami (jer se radi o osobnom zaključku), a na druga dva pitanja ću vam dati odgovore (i dokumentarne dokaze) već u sljedećem članku ove serije.

Vratimo se na krologiju događanja... Što se dogodilo? 

U četvrtak (08.09.2022.) u Skupštini nije izglasana odluka o kreditu, već je ista prebačena za ponedjeljak (12.09.2022.), a u petak (09.09.2022.) je SDP (njegov gradski odbor) imao važnu sjednicu na kojoj je odlučeno da će se raskinuti koalicija s Možemo!

Uslijedio je javni kraval, pričalo se o svemu i svačemu, a to sve i svašta nije uključivalo uvjete mega kredita i vrednovanje tih uvjeta u odnosu na uvjete svih onih kredita koji se refinanciraju.

Bili su tu razni medijski navodi uzroka političke krize, pa su se spominjali Rimčevi robotaksiji, ali i unutarstranački "udar" Viktora Gotovca, no ako se s odmakom sagledaju svi događaji u Zagrebu od dolaska na vlast gradonačelnika Tomaševića neizbježno se prepoznaje obrazac djelovanja koji više nalikuje uroti nego legitimnom vršenju mandata, a zagrebački SDP je na svojoj (u ovoj kronologiji) ključnoj sjednici kroz diskusiju istaknuo otvoreno zamjerke i probleme u suradnji s Možemo, ali i u vezi mega kredita:

 • Viktor Gotovac je pojašnjavao kako je ukidanje mjere roditelj-odgojitelj nezakonito
 • kako izostaje povjerenje između SDP-a i Možemo kao i informacije od strane Možemo
 • kako se u ZGH provode nezakoniti otkazi, a SDP nema pravo upliva u rad istog
 • Dina Vasić pojasnila je kako je ona kao predsjednica Odbora za financije upoznata s kreditom tek noć prije sjednice Skupštine, a da su neki članovi odbora imali informacije o kreditu još u 6. mjesecu
 • Renato Petek objasnio je kako nije mogao dobiti javne podatke o poslovanju Zagrebačkog Holdinga iako su oni javno objavljeni, ali i da su kreditni sudužnici Gradska plinara Zagreb, Gradska plinara Zagreb opskrba i Vodoopskrba i odvodnja te da u navedenim tvrtkama nisu donijete odluke o sudužništvu kredita odnosno da je pronađen novi način mimo nadzornih odbora da se ta odluka donese
 • Branko Kolarić bio je začuđen što SDP nema informacije, a Dina Vasić objašnjava kako su zbog bankarske tajne podaci skrivani, no, da to nije validno objašnjenje s obzirom da su svi podaci javni
 • Davor Terzić objašnjava problem oko nekretnine na Trešnjevci-jug gdje se radi na pogodovanju jednoj tvrtki za izgradnju na parceli (Rimčev projekt robotaksi)
 • Gotovac i Petek objašnjavaju kako se u GPZ i GPZO poduzimaju predradnje privatizacije, iako je SDP zauzeo stav da je protiv prodaje te da dubinsku analizu provode HEP i Zagrebački Holding kao i da se priprema dokumentacija, a otvorena je i pregovaračka soba -- SDP nije imao informacije o ovim radnjama
 • Hrvoje Dokoza objasnio je problematiku oko nove odluke o otpadu i potencijalnih nezakonitosti
 • Branko Kolarić postavio je pitanje što se može napraviti da budu više informirani, a Viktor Gotovac komentirao je kako je svaka minuta razgovora s platformom Možemo izgubljena minuta te da Možemo laže i manipulira oko raznih pitanja i da sabotiraju
 • Sara Medved tvrdila je da treba pronaći način komuniciranja i promijeniti po potrebi, a postavila je i pitanje cilja odnosa s Možemo
 • Neven Saks istaknuo je da postoje polit komesari u Možemo i zbog toga sporo i tromo reagiraju
 • Andriano Friganović istaknuo je da je neprihvatljivo ponašanje između koalicijskih partnera
 • Ivan Butorac postavio je retoričko pitanje "kako surađivati s nekime tko jedno govori, a drugo misli i radi ili skriva informacije"
 • Andrea Gostl tvrdila je da se ne dobijaju informacije na vrijeme jer se SDP ne zna izboriti za sebe, a Joško Klisović tvrdio je da je to posljedica neimanja koalicijskih sastanaka

Odluku o raskidu suradnje s Možemo podržalo 18 od 21 prisutnih članova odbora (od ukupno 30) što bi isključivalo unutarstranački udar, a prema sadržaju prigovora definitivno se isključuje robotaksije kao ključni problem, ako je to uopće i bio značajniji problem (op.a. barem je to moje osobno mišljenje).

Detalje možete proučiti u cjelokupnom zapisniku kritične sjednice GO SDP-a na sljedećem linku:

Viktor Gotovac je u jednoj rapidnoj političkoj čistki (op.a. koja je primjerenija jednom drugom povjesnom vremenu SDP-a u odnosu na ovo "moderno") izbačen iz stranke, a život Zagreba se nastavio.

Prije tog nastavka života, Joško Klisović i Davorka Moslavac Forjan su ispred SDP-a u skupštini 12.09.2022. podržali Tomaševićeve prijedloge i kredit je unatoč širokom negodovanju mnogih zastupnika izglasan (naravno, izglasane su i druge teme na toj sjednici, ali mega kredit je tema ove priče pa sam fokusiran na njega).

Iako je sve skupa jako isrcpljujuće svakako vam dobronamjerno predlažem da pogledate sjednice zagrebačke Skupštine, makar uz "premotavanje". Javno dostupni linkovi su:

Nasumične i vrlo točne činjenice o ključnim ljudima Holdinga

Predstavit ću Vam cijeli niz vrlo točnih činjenica koje iznosim nasumično i bez ikakvog konteksta, ali i bez ikakvih zaključaka, mišljenja i povezivanja s ičim i na bilo koji način !!!

Suzana Brenko, predsjednica NO ZGH, bila predsjednica uprave Croatia banke. U jednom dijelu tog mandata predsjednik nadzornog odbora Croatia banke bio je Ratko Bajakić, član NO ZGH.

Nedugo nakon stupanja na dužnost u NO ZGH, Ratko Bajakić je uvrstio na tržište Zagrebačke burze (Ivana Lucića 2A, u čijem je nadzornom odboru nekad bio) 10.000.000 obveznica (po vrijednosti od 1 kn po obveznici) tvrtke ICF Progress (čiji je direktor). Sam je uložio 300.000 kn, a Suzana Brenko je uložila 1.000.000 kn.

Ratko Bajakić i suprug Tomaševićeve zamjenice Danijele Dolenec bili su ulagači u startup kompaniju Top Digital Agency (Ivana Lučića 2A).

Tvrtka Apsolon d.o.o. (suvlasnik joj je ICF d.d., društvo povezano s Ratkom Bajakićem), kupila je tvrtku Razbor koju je osnovala Sandra Benčić (mijenja ime u Apsolon strategija d.o.o.).

Ratko Bajakić je član savjeta Možemo.

Kada je Tomislav Tomašević 14.06.2021. imenovao novu upravu i nadzorni odbor Zagrebačkog Holdinga sve je ovjerila javna bilježnica Ljubica Čaklović (bez postupka javne nabave). Ovjeru je naplatila 2.075 kn. Ona je donirala 2021. godine 2.000 kuna za kampanju Tomislava Tomaševića (18.05.2021.) i 2.000 kuna platformi Možemo (28.04.2021.). Ona je sestra Ratka Bajakića.

Damir Topić, član NO ZGH, suvlasnik je i direktor odvjetničkog društva Divjak, Topić, Bahtijarević & Krka. Jedan od klijenata ovog odvjetničkog društva jeste (ili je bila) Erste Goup Bank AG (austrijski vlasnik naše Erste Banke), a adresa sjedišta ovog odvjetničkog društva je Ivana Lucića 2A u Zagreb.

Erste Banka je jedan od sukreditora mega kredita.

Damir Topić, je bio član nadzornog odbora Optima Telekoma (2022.) kojeg je kupio Telemach, a Telemach je tvrtku kupio od Hrvatskog Telekoma i Zagrebačke banke. Telemach je dio koncerna United Group.

Boris Sesar, član uprave ZGH, bio je dio Deutche Telekoma, a kasnije dio United Group koja je vlasnik Telemacha. Iz United Groupa dolazi u ZGH. On je radio i u INA-i, u kojoj je u približno istom razdoblju radio i Ivan Novaković.

United Group vlasnik je domaće Nova TV i N1 TV. Uz United Group se vežu imena medijskog poslovnjaka iz Srbije Dragana Šolaka i američkog poduzetnika Georgea Sorosa.

Ivan Novaković, predsjednik uprave ZGH, bio je direktor tvrtke Emporion d.o.o. (tada u vlasništvu poduzetnika Marka Vojkovića). Emporion je bio vlasnik tvrtke Adriatica.net, a Ivan Novaković je bio član njezine uprave. U tom razdoblju je Adriatica kupovala slovenski Kompas, što je bila jedna od najznačajnijih regionalnih turističkih udruživanja, a kao savjetnik kupca (Adriatice) bila je Zagrebačka banka.

Dubravko Karačić, član uprave ZGH, ovlašteni je revizor s dvadeset godina iskustva u financijama. Više od deset godina proveo je u KPMG Hrvatska, gdje je obnašao više vodećih funkcija u području poslovnog savjetovanja i usluga revizije. Prije imenovanja u upravu ZGH bio je u Zagrebačkoj banci, gdje je gotovo osam godina bio direktor unutarnje revizije.

Zagrebačka banka je Agent u klupskom kreditu (mega kreditu) i jedan od sukreditora. Agent znači da je ona, pored što ulaže u kredit, povezala ostale kreditore. Uobičajeno, agent ima pravo na nagradu za uspješnu realizaciju (ostali detalji su mi zasad nepoznati).

Revizor ZGH općenito, ali i revizor za mega kredit je KPMG Hrvatska (redoviti kvartalni izvještaji svake godine za vrijeme otplate kredita). Adresa sjedišta u Zagrebu je Ivana Lučića 2A, kao i adresa odvjetničkog društva Divjak, Topić, Bahtijarević & Krka (kao i adresa Zagrebačke burze, kao i adresa Top Digital Agency).

Matija Subašić-Maras, članica uprave ZGH, bila je direktorica ljudskih resursa u Croatia Osiguranju. Vodila je proces otpuštanja (točnije "program zbrinjavanja") otprilike 500 do 600 radnika. U procesu su radnicima ponuđeni ugovori o radu u prodaji. Velika većina zaposlenika odlučila je ne prihvatiti ponudu i napustiti kompaniju uz isplatu otpremnine. Čitav postupak se odvijao kroz "procese centralizacije i poboljšanja poslovnih procesa" tijekom čega su neke pozicije (radna mjesta i radne organizacije) ukinute. Nakon otpuštanja je Croatia Osiguranje pristupilo novom zapošljavanju više stotina radnika.

U ljudskim resursima u vrijeme navedenih procesa u Croatia Osiguranju radio je i Ivan Ester, odvjetnik koji zastupa Zagrebački Holding u sporu s radnicima.

Plaće članova uprave Zagrebačkog Holdinga i voditelja podružnica možete pronaći ovdje:

Plaće i/ili naknade članova nadzornog odbora Zagrebačkog Holdinga su mi nepoznanice.

Ukoliko vas zanimaju dodatne nasumične i nepovezane činjenice mogu vam dobronamjerno predložiti jednu tražilicu koja se zove Google.

Imate informacije o ovoj temi? Uočili ste grešku? Kontaktirajte nas
Podržite nas i podijelite ovaj članak:

Brzi kontakt

Najnovije

Neven Brnjas, najpoznatiji ZET-ov zviždač i jedan od najpoznatijih domaćih ...

Uzeo sam simboliku Shakespeareovog trgovca koji u tom remekdjelu kao ...

Skoro godinu dana ističem kako je natječaj za podzemne spremnike namješten ...

Back to Top