Zbog nedovoljnog interesa javnosti i izuzetno slabe interakcije pratitelja, ove stranice su prebačene u arhivski format
i više se neće ažurirati niti nadopunjavati novim sadržajem!

NOVOSTI: Zbog osobitih inzistiranja magistra Željka Renića, inače pomoćnika pročelnika za komunalno i prometno redarstvo u Zagrebu, odlučili smo iznova krenuti s radom, a novi portal će uz zagrebačke teme uključivati i teme iz Zagrebačke županije.

Uskoro na Zagreb24.hr

Neven Brnjas, najpoznatiji ZET-ov zviždač i jedan od najpoznatijih domaćih zviždača uopće organizirao se sa svojim kolegama i osnovao sindikat, ovog puta pravi sindikat radnika!

Brnjas je godinama upozoravao na probleme u ZET-u, a u svibnju ove godine organizirao je javni prosvjed radnika.

Prosvjedu je prisustvovao direktor Bogdanović, no očito ga nije previše "dirnulo" ono što je tijekom prosvjeda mogao čuti jer se ZET-ovi radnici i dalje žale, a ja sam u brojnim objavama isticao njihove probleme te objavljivao skandalozne video snimke situacije u tom gradskom poduzeću.

U razgovoru mi je Brnjas istaknuo kako ni razgovori s ostalim sindikatima po pitanju materijalnih prava radnika nisu urodili plodom, dapače, požalio se kako su reprezentativni sindikati sklopili za sebe dobar, a za radnike loš kolektivni ugovor, na koji se uprava slavodobitno poziva kad god se u javnosti čuje kakvo negodovanje radnika.

O svemu sam opsežno istraživao i pisao objave.

Uvidjevši kako sigurno neće doći do poboljšanja materijalnih prava i radnih uvjeta radnika ZET-a Brnjas je odlučio učiniti sljedeći iskorak te je s kolegama formirao novi sindikat, simboličnog naziva "Sindikat radnika ZET-a".

Sindikat je formalno osnovan tijekom ovog ljeta i već prikuplja svoje članstvo.

Brnjas nije želio otkriti broj članova, ali jeste istaknuo kako se članstvo povećava (pozitivno) neočekivanim tempom i uvjeren je kako će prije ili kasnije postići reprezentativnost što će mu omogućiti da izravno sudjeluje u pregovorima oko budućeg kolektivnog ugovora.

"Postojeći sindikati u ZET-u, posebno reprezentativni, nisu ništa značajno napravili za radnike i došlo je vrijeme da se radnici sami prihvate odlučivanja o svojim pravima i radnim uvjetima, a to mi je bila osnovna vodilja kada sam odlučio o osnivanju novog sindikata! Vjerujem da će radnici prepoznati pravi put i da će nas podržati svojim članstvom i svojom podrškom kako bismo svi skupa postigli kvalitetno i uspješno rješenje ostvarivanja naših prava i poboljšanja uvjeta rada", ističe Brnjas.

Neven Brnjas, Sindikat radnika ZET-a
Izvor: Z1 televizija

Čitatelji su na mom Facebook kanalu Zagreb24.info znali pogrdno komentirati moje objave o materijalnim pravima radnika ZET-a, posebno vozača, ističući kako imaju "dobru" plaću.

To moguće i jeste istina, ali zapitajte se koju odgovornost oni imaju na sebi kad voze 100ak svojih sugrađana u neispravnim autobusima i tramvajima jer uprava nije u stanju za masnu plaću izvršiti svoje zadatke i osigurati redovite servise, rezervne dijelove te kvalitetnu organizaciju održavanja voznog parka! 

U tom nemaru i neradu sudjeluje i gradonačelnik Tomašević osobno jer javna nabava svih gradskih poduzeća ide preko Grada!

Brnjas ističe kako u svakom trenutku gotovo polovica Končarevih niskopodnih tramvaja (otprilike 70ak) ima određeni stupanj neispravnosti, a ja ću se nadovezati i podsjetiti vas kako je gradonačelniku logičnije kupiti 10 prastarih istočnonjemačkih ("de facto novih" iako prastarih) tramvaja umjesto za iste novce popraviti 70 vlastitih, značajno novijih i boljih!

Pored sumanute činjenice da se kupuju prastari tuđi tramvaji (za koje gradonačelnik nekakvom svojom logikom na silu pokušava objasniti da su to novi tramvaji), cijeli niz detalja budi sumnju da se radi o namještanju, a o čemu je temeljito istupao gradski zastupnik Ivica Lovrić.

Zanima me hoće li ti "novi" prastari tramvaji biti oslikani, budući da je prošlo skoro godinu dana od kako je gradonačelnik obećao "skinuti" naljepnice s naših tramvaja i autobusa, no to se još nije dogodilo.

Kako bilo, želim svu sreću i sav uspjeh radnicima ZET-a i njihovom sindikatu u borbi s nemarnom i zapravo destruktivnom upravom!

Ako mene pitaju za mišljenje i savjet, trebali bi se svi udružiti i jednom zauvijek razmontirati uhljebistan i ludilo u ZET-u i vratiti zlatni sjaja jednog od najstarijeg gradskog poduzeća!

Pogledajte reportažu - Al Jazeera Balkans:

Imate informacije o ovoj temi? Uočili ste grešku? Kontaktirajte nas
Podržite nas i podijelite ovaj članak:

Brzi kontakt

Najnovije

Uzeo sam simboliku Shakespeareovog trgovca koji u tom remekdjelu kao ...

Skoro godinu dana ističem kako je natječaj za podzemne spremnike namješten ...

Eh da nisam prije mjesec dana pisao o tome kako je snimanje građana dok ...

Back to Top