Zbog nedovoljnog interesa javnosti i izuzetno slabe interakcije pratitelja, ove stranice su prebačene u arhivski format
i više se neće ažurirati niti nadopunjavati novim sadržajem!

NOVOSTI: Zbog osobitih inzistiranja magistra Željka Renića, inače pomoćnika pročelnika za komunalno i prometno redarstvo u Zagrebu, odlučili smo iznova krenuti s radom, a novi portal će uz zagrebačke teme uključivati i teme iz Zagrebačke županije.

Uskoro na Zagreb24.hr

Kako bi se izvukao iz gabule koju je stvorio svojim nepromišljenim potezima u vezi mjere "roditelj-odgojitelj" i nerealnim građevinskim planiranjima gradonačelnik se primio "statističke eliminacije".

Pritom se uzdao u svog financijera, pročelnika Luku Juroša, da osmisli kakvu nezakonitost kako bi sve skupa bilo još učinkovitije.

Tako se financijer-pročelnik domislio donošenja "Pravilnika o upisu djece" za svaki dječji vrtić u Zagrebu, kojeg su prema Juroševoj šabloni (špranci) donosila sva upravna vijeća svih vrtića u svibnju, netom prije "sezone upisa".

Čak to i ne bi bilo toliko problematično da su ti pravilnici usklađeni sa statutima, odnosno da su (u očajnijoj varijanti) statuti usklađeni s pravilnicima.

Ovako je nastao novi pravni kaos koji se opet prelama na leđima građana koji se sada moraju upustiti u beskonačne pravne bitke o svom financijskom, vremenskom i operativnom trošku, a eventualni rezultat da su oni bili u pravu bit će sigurno nakon sljedećih lokalnih izbora!

Sve ću vam ispričati, ali se prije prisjetite svih bitnih detalja iz ranijih članaka...

Jeste? Sve znate? Onda krenimo...

Roditelji zaprimili odbijenice, a pravilnik onezakonio sustav žalbi

nedostatak vrtićkih kapaciteta
Izvor: HURO

Vrtićkih mjesta je premalo pa je tako odbijeno više od 3.000 djece koja udovoljavaju uvjetima. Neki roditelji odlučili su se žaliti na upisne rezultate, no odbijeni su i nakon toga...i to od strane ravnatelja, a ne upravnog vijeća kako nalaže statut svih ZG vrtića.

Već sam ranije pisao o "domišljatom" pročelniku Jurošu koji je svim upravnim vijećima svih ZG vrtića dao osmišljenu šprancu pravilnika kojeg su upravna vijeća mahom izglasavali pred početak upisnih rokova.

Digresija, uvijek sam se pitao zbog čega (ne)Možemo jednostavno ne mogu sjesti i uz par kava/čajeva i par Normabela na miru promisliti što žele postići i koji je najbolji i zakoniti način za postizanje željenog?!

Umjesto da izvrše temeljite izmjene statuta, donijeli su pravilnike koji su u izravnom pravnom sukobu što ih čini ništetim jer je statut najviši pravni akt neke ustanove i svi niži pravni akti moraju biti usklađeni s njim kako bi se izbjegle pravne zavrzlame.

U današnjem slučaju je primjer odlučivanje o žalbama roditelja na upisne rezultate.

Bazirat ću se u nastavku na slučaju jednog roditelja koji mi se obratio i koji mi je predao svoju dokumentaciju, no navedeni primjer je opće primjenjiv budući se radi o odredbama koje su identično uvrštene u sve statute i pravilnike svih ZG vrtića.

Radi se od roditelju X koji je (zajedno sa suprugom Y) poželio upisati svoje dijete Z u dječji vrtić "Hrvatski Leskovac" (u nastavku DV), a koji su bili odbijeni zbog nedostatka vrtićkih kapaciteta iako udovoljavaju osnovnim uvjetima za upis djeteta (op.a. oboje su zaposleni, svi su s prebivalištem u ZG, a dijete je odgovarajuće životne dobi).

Podsjetit ću da je (prema službenoj gradskoj statistici) više od 3.000 djece neupisano u vrtiće zbog nedostatka vrtićkih kapaciteta iako udovoljavaju osnovnim uvjetima za upis.

Roditelj X je nakon zaprimanja upisnih rezultata uložio prigovor koji je kasnije u postupku ocijenjen kao "pravovremen, dopušten i izjavljen od ovlaštene osobe".

Prigovor je, prema Pravilniku, predao ravnatelju koji je njegov prigovor odbio jer "obzirom na veći broj zahtjeva za upis od broja raspoloživih mjesta DV nije mogao udovoljiti svim zahtjevima".

Nije propuštena napomena da postoji opcija kasnijeg "oslobođenja mjesta u odgojno-obrazovnim skupinama ili proširenja kapacitete".

Odluka ravnatelja je konačna (op.a. to znači da nema mogućnosti daljnjih žalbi).

Sve po propisu, pomislili biste na prvu, no istina je daleko od navedenog! Naime, prema statutu su se roditelji X i Y  trebali žaliti upravom vijeću vrtića i upravno vijeće je trebalo donijeti konačnu odluku, a ne ravnatelj vrtića!

kompenzacijska mjera za nedostatak vrtićkih kapaciteta
Izvor: HURO

Naime, prema statutu našeg vrtića iz Hrvatskog Leskovca (a tako i u statutu svakog drugog ZG vrtića) određene su obveze i nadležnosti upravnog vijeća (u našem slučaju čl. 43. statuta) te je kristalno jasno propisano kako ono "odlučuje o žalbama roditelja odnosno skrbnika djece".

Apsolutno nigdje u statutu ne piše niti slova o tome da bi ravnatelj odlučivao o bilo kojoj žalbi i bilo kojem prigovoru roditelja u pogledu bilo kojeg predmeta (teme)!

Čak nigdje u statutu nije predviđeno da će se nekakvim pravilnikom takva nadležnost ravnatelja omogućiti! Dakle, čak ne postoji niti predviđena mogućnost delegiranja ovlasti upravnog vijeća na ravnatelja!

Ali gradonačelnikov financijer Juroš je "bez ikakvih smetnji" formulirao pravilnik u kojem (u našem slučaju u članku 23.) ravnatelj dječjeg vrtića odlučuje o prigovoru putem svoje odluke u roku od 8 dana od zaprimanja prigovora, a takva odluka je konačna (nema daljnjih žalbi). Ono što ne piše, ali je potpuno razvidno, ravnatelj ocjenu utemeljenosti donosi samostalno!

A kako mi znamo da je ravnatelj "pribran" i "objektivan"?! E vidite, upravo zbog toga takva ovlast nije niti predviđena niti dana ravnatelju, već upravnom vijeću koje u svom sastavu ima i članove "izvan politike".

No našeg gradonačelnika ništa neće skrenuti s njegovog nauma pa taman koristio apsolutni idiotizam koji u cijelosti poništava sav razvoj demokratizacije ljudskog društva i decentralizacije društvenih odlučivanja! 

Što ćemo, obećao je promjene! :-)))))

Našim roditeljima X i Y preostaje angažiranje odvjetnika (o svom trošku) i pokretanje upravnih postupaka (o svom trošku) počevši s podnošenjem zahtjeva za ocjenu zakonitosti "Pravilnika" Visokom upravnom sudu, koji će o tome  vjerojatno odlučiti negdje tijekom 2025. godine, po mogućnosti nakon idućih lokalnih izbora!

Dosta zgodno, ne?! ;-)

Peđa Grbin i SDP podržat će (ne)Možemo u neprihvaćanju kompenzacijskih mjera

Već sam pisao o tome kako mi je visoko pozicionirani SDP-ovac rekao da će SDP bezrezervno podržati Tomaševića u skupštini i da će se a priori odbiti prijedlog MOST-a da se za samo 1 godinu (ovu najkritičniju) izglasa mjera kompenzacije za neupisanu djecu koja udovoljavaju uvjetima upisa, ali nisu upisana zbog nedostatka vrtićkih kapaciteta!

Nisam nigdje čuo Grbinov demanti !!! SRAMOTNO !!!

Dok prodaje bajke svima u Hrvatskoj o besplatnim vrtićima za sve, Peđa Grbin nije u stanju podržati jednostavno i pragmatično rješenje u trajanju od samo 1 godine za najmnogoljudniji grad u Hrvatskoj...ali neka mi ne brinemo, kad on dođe na vlast... :-)))))

Eh da se nisam naslušao i nagledao tih i takvih floskula! ;-)

Trpimir Goluža, nezavisni zastupnik gradske skupštine, je ispred kluba MOST-a u gradskoj skupštini predao nacrt odluke o novčanoj pomoći za roditelja/skrbnika/udomitelja djece koja u pedagoškoj godini 2023./2024. nisu upisana u dječje vrtiće kojima je osnivač Grad Zagreb zbog popunjenosti kapaciteta, a koja bi se nakon provedene procedure trebala izglasavati u gradskoj skupštini (op.a. očekuje se izglasavanje u srpnju ove godine).

Ako SDP podrži ovaj prijedlog (a trebao bi, jer bez obzira na sve u pitanju su zagrebačka djeca) ovaj prijedlog će proći glatko i problem će biti (barem za ovu pedagošku godinu) riješen!

Prema MOST-ovom prijedlogu "kompenzacijska mjera" bi:
* predstavljala novčanu pomoć roditelja/skrbnika/udomitelja (odnosno samohranog roditelja ili jednog roditelja ako se radi o jednoroditeljskoj obitelji) djece koja su u pedagoškoj godini 2023./2024. ispunila uvjete za upis u gradske dječje vrtiće, a koja nisu upisana zbog popunjenosti kapaciteta
* vrijedila za pedagošku godinu 2023./24.
* iznosila 200 eura mjesečno za svako neupisano dijete
* prestala upisom djeteta tijekom godine u gradski dječji vrtić ili odbijanjem dodijeljenog mjesta u gradskom dječjem vrtiću nakon obavijesti o slobodnom mjestu za upis

Detalje možete proučiti na sljedećoj poveznici:

Iz MOST-a očekuju da će u gradskoj skupštini ipak prevladati argumenti i razum spram ideološke isključivosti i da će njihov prijedlog biti jednoglasno usvojen!

Većinu u gradskoj skupštini ima (ne)Možemo i SDP (vjerujem da su u pitanju samo dva crvena žetončića)...o svemu će odlučiti Peđa Grbin...a svi mi ćemo njegovu odluku jako dobro zapamtiti !!!

Izjava skupštinskog zastupnika Goluže:

Imate informacije o ovoj temi? Uočili ste grešku? Kontaktirajte nas
Podržite nas i podijelite ovaj članak:

Brzi kontakt

Najnovije

Neven Brnjas, najpoznatiji ZET-ov zviždač i jedan od najpoznatijih domaćih ...

Uzeo sam simboliku Shakespeareovog trgovca koji u tom remekdjelu kao ...

Skoro godinu dana ističem kako je natječaj za podzemne spremnike namješten ...

TPL_BACKTOTOP