Zbog nedovoljnog interesa javnosti i izuzetno slabe interakcije pratitelja, ove stranice su prebačene u arhivski format
i više se neće ažurirati niti nadopunjavati novim sadržajem!

NOVOSTI: Zbog osobitih inzistiranja magistra Željka Renića, inače pomoćnika pročelnika za komunalno i prometno redarstvo u Zagrebu, odlučili smo iznova krenuti s radom, a novi portal će uz zagrebačke teme uključivati i teme iz Zagrebačke županije.

Uskoro na Zagreb24.hr

"Ako želite pronaći tajnu svemira, razmislite o energiji, frekvencijama i vibracijama." Rođendan najvećeg hrvatskog izumitelja Nikole Tesle i ove se godine slavi diljem Hrvatske. Svečano će biti i u Zagrebu!

glazbeno-kazališna predstava 'Tesla'

Teslin rođendan će biti obilježen jedinstvenom glazbeno-kazališnom predstavom "Tesla" u izvedbi Janeza Dovča koju u Hrvatsku dovodi udruga Nikola Tesla Network.

Predstava je to koja se s nestrpljenjem očekuje u Hrvatskoj, gdje napokon stiže na oduševljenje publike koja ju je priželjkivala, jer Dovčeva nesvakidašnja izvedba je za pamćenje.

Subota 8. srpnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, početak u 21 sat, ulaz slobodan !!!

Ovo je Nikola Tesla u sasvim novom svjetlu, možemo slobodno reći predstava za sva čula, naročito kada se u obzir uzme mistika Teslina rođenja u olujnoj noći koja će biti naglašena kasnim izvedbama. Kao što je Tesla inovativan u znanosti tako je Dovč inovativan u umjetnosti, te nikad viđenom umjetničkom formom daje ogroman hommage preminulom hrvatskom velikanu.

Neobični glazbeni instrumenti i zahtjevne tehničke naprave stvorili su simbiozu u rukama ovog umjetnika za kojeg je važno napomenuti da je po zanimanju fizičar, zbog čega je djelo stvarano zaista pomno, znanstveno točno i vrlo dugo.

Izumitelj kao središnja figura prolazi kroz devet poglavlja života, a sve uz pomoć glazbe, eksperimenata, biografskih isječaka i citata koji prikazuju svijet Nikole Tesle, njegove izume i njegovu neizmjernu humanističku želju da unaprijedi svijet za iduće godine i generacije.

Uz pomoć zanimljivih instrumenata kao što su Teslina zavojnica, Laserska harfa, Theremin, Edisonove žarulje te mehanički sekvencer pokretan elektromotorom, Tesla se predstavlja ne samo kao znanstvenik i izumitelj, već i kao osjetljiv sveobuhvatan umjetnik, svojevrsni moderni Leonardo Da Vinci, čija je metoda stvaranja najčešće nalikovala Mozartovom stvaranju glazbe.

Predstava je djelo svestranog glazbenika Janeza Dovča i spaja njegove omiljene svjetove: fiziku i glazbu. Djeluje snažno i uvjerljivo, a zbog čistoće likovnog izričaja primjerena je svim generacijama, od najmlađih do najstarijih. Autor koncepta, glazbe i izvedbe je Janez Dovč, redatelj Marko Bratuš dok scenarij potpisuju Ana T. Kus i Janez Dovč. Pripovjedač će biti Gregor Budal, a glas Nikoli Tesli daje Tomaž Gubešnek.

Organizator predstave je Udruga Nikola Tesla Network te je ulaz za sve posjetitelje slobodan. Osim u Zagrebu, predstava će se u narednim danima održati i u Karlovcu, Gospiću I Šibeniku.

Video o predstavi:

Imate informacije o ovoj temi? Uočili ste grešku? Kontaktirajte nas
Podržite nas i podijelite ovaj članak:

Brzi kontakt

Najnovije

Neven Brnjas, najpoznatiji ZET-ov zviždač i jedan od najpoznatijih domaćih ...

Uzeo sam simboliku Shakespeareovog trgovca koji u tom remekdjelu kao ...

Skoro godinu dana ističem kako je natječaj za podzemne spremnike namješten ...

TPL_BACKTOTOP