Zbog nedovoljnog interesa javnosti i izuzetno slabe interakcije pratitelja, ove stranice su prebačene u arhivski format
i više se neće ažurirati niti nadopunjavati novim sadržajem!

NOVOSTI: Zbog osobitih inzistiranja magistra Željka Renića, inače pomoćnika pročelnika za komunalno i prometno redarstvo u Zagrebu, odlučili smo iznova krenuti s radom, a novi portal će uz zagrebačke teme uključivati i teme iz Zagrebačke županije.

Uskoro na Zagreb24.hr

Eh da nisam prije mjesec dana pisao o tome kako je snimanje građana dok odlažu otpad besmisleno jer su kamere u nadležnosti prometnog redarstva i uopće se ne mogu koristiti kao dokaz...

Sada je svemu "zapaprila" i Agencija za zaštitu osobnih podataka koja je cijelu stvar procijenila nezakonitom i i koja je naložila Gradu cijeli niz mjera vezanih uz video nadzor javnih površina.

Spin Renića o "operativno-komunikacijskom centru"

video nadzor komunalnog i prometnog redarstva
Izvor: Zagreb.hr

Podsjetit ću vas kako je pomoćnik pročelnika Renić (op.a. definitivno jedan o najnesposobnijih ikad igdje) spinao spinove o nekakvom velebnom centru za nadzor zločestih građana koji svoje smeće odlažu u vrećicama koje nisu plave.

Sve bi to bilo "divno i krasno" da se ne radi o video nadzoru u nadležnosti prometnog redarstva (op.a. prometno redarstvo je poseban odjel u sklopu gradskog odsjeka za komunalno i prometno redarstvo) i čija namjena je isključivo regulacija zagrebačkog prometa. 

Dakle, navedeni video nadzor ne smije se koristiti za apsolutno ništa drugo!

Ali to nije spriječilo pomoćnika pročelnika Renića da javno prezentira čitavi sustav kao nekakav spektakularni "operativno-komunikacijski centar" na raspolaganju komunalnim redarima koji će na taj način učinkovitije "vrebati" građane tijekom odlaganja otpada.

Očigledno si Renić nije dao prevelikog truda pa makar za PR potrebe zamijenio prometne redare komunalnima pa su tako svi mediji zabilježili djelatnike s oznakama prometnog redarstva na službenoj odjeći! :-)))))

A i OKC je, koliko god spektakularno zvuči, zapravo najobičnija izmišljotina pomoćnika pročelnika Renića! Ne radi se o nikakvom posebno ustrojenom centru, već se radi o sustavu koji postoji odavno i koji je doista u visokom stupnju funkcionalnosti, a koristi se za prometnu kontrolu raskršća, ali priznajem da mu je dosjetka poprilično simpatična iako potpuno besmislena! ;-) 

Što bi naš gradonačelnik Tomašević bez njega...čitav "novi model" bi se raspao i gradonačelnikove silne prijetnje ispale bi prazne priče! :-)))))

Da, da, sarkastičan sam, "novi model" je već u banani, a gradonačelnikove tlapnje ne sluša nitko od samog početka! Priznajem, nije mi žao, krivi pristup i krive odmjere bile su fijasko u najavi, nije želio slušati upozorenja, sada neka jede svoja... ;-)

AZOP potvrdio moje davne navode i naložio mjere Gradu

Agencija za zaštitu osobnih podataka je u svom postupanju, temeljem pritužbi građana i medijskih objava, utvrdila činjenice o kojima sam ja pisao prije mjesec dana i zapravo potvrdila moje objave kako se radi o sustavu vezanom uz promet:

"Naime, videonadzorni sustav na javnoj površini Grada Zagreba postavljen je u svrhu provođenja poslova nadzora nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, upravljanja prometom, izdavanja naredbi za premještanje nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila te poduzimanja mjera sukladno ovlastima propisanih Zakonom o sigurnosti prometa na cestama i Prekršajnim zakonom, a isto prate ovlašteni prometni redari unutar Odjela prometnog redarstva."

Agencija je u postupanju utvrdila kako Grad Zagreb, odnosno Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet (ured pročelnika Kordića):

  • vodi evidenciju aktivnosti obrade odnosno obradu osobnih podataka putem videonadzora kojim je obuhvaćena javna površina na području Grada Zagreba, protivno odredbama članka 30. stavka 1. Opće uredbe o zaštiti podataka.
  • nije proveo odgovarajuće organizacijske mjere kako bi osigurao odgovarajuću razinu sigurnosti obrade osobnih podataka putem videonadzora kojim je obuhvaćena javna površina na području Grada Zagreba, a suprotno odredbama članka 32. stavka 1. i 2. Opće uredbe o zaštiti podataka te članka 28. stavka 1., 3. i 4. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka. Naime, premda prema iskazima odgovornih osoba postoji opća mogućnost ulaska komunalnih redara u tzv. Operativno komunikacijski centar, prvenstveno prema potrebama i samostalnoj procjeni komunalnih redara te tako i mogućnost uvida, ali i eventualnog podnošenja zahtjeva za izuzimanjem nastalih snimki videonadzornog sustava u postupcima iz njihove nadležnosti, utvrđeno je kako voditelj obrade nije predvidio, a s tim u vezi, nije dokumentirao interni pravno provedbeni okvir upravljanja videonadzornim sustavom, uključivo postupke, procedure i protokole odnosno na eventualno moguće otkrivanje i/ili izuzimanje, uključujući podnošenje i zaprimanje zahtjeva djelatnika Odjela komunalnog redarstva za otkrivanjem snimki nastalim korištenjem videonadzornog sustava na javnim površinama.
  • nije adekvatno označio da je javna površina pod videonadzorom, a sukladno odredbi članka 13. stavka 1. Opće uredbe o zaštiti podataka, u vezi s člankom 27. stavkom 2. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.


Dodatno je naloženo gradskom uredu da postavi oznake da je javna površina pod videonadzorom koje trebaju biti vidljive najkasnije prilikom ulaska u perimetar snimanja svake od lokacija na koje su postavljene kamere, a koje čine sustav videonadzora javnih površina Grada Zagreb, a sukladno članku 27. stavak 1. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka. 

Isto tako, Agencija je naložila voditelju obrade da uskladi sadržaj svih obavijesti o postojanju videonadzornog sustava javnih površina, sukladno odredbama članka 27. stavka 2. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

Naravno, jednom kad sva djelovanja uskladi sa zakonom Renić će moći bez smetnji "špijunirati" građane za svog velikog vođu Tomaševića, no ja bih ponovno istaknuo kako je još jednim primjerom dokazana praksa gradonačelnika da postupa potpuno arogantno, nepromišljeno i nezakonito, a onda uz blamiranje i prisilu popravlja štetu i traži ozakonjenje postupanja.

Očito su gradonačelnika tijekom školovanja na Cambridge-u zaobišle narodne poslovice, posebno ona "dvaput mjeri jednom sijeci"...a dobro, neka gradonačelnik onda "siječe" 495 puta! :-)))))

Imate informacije o ovoj temi? Uočili ste grešku? Kontaktirajte nas
Podržite nas i podijelite ovaj članak:

Brzi kontakt

Najnovije

Neven Brnjas, najpoznatiji ZET-ov zviždač i jedan od najpoznatijih domaćih ...

Uzeo sam simboliku Shakespeareovog trgovca koji u tom remekdjelu kao ...

Skoro godinu dana ističem kako je natječaj za podzemne spremnike namješten ...

TPL_BACKTOTOP