Zbog nedovoljnog interesa javnosti i izuzetno slabe interakcije pratitelja, ove stranice su prebačene u arhivski format
i više se neće ažurirati niti nadopunjavati novim sadržajem!

NOVOSTI: Zbog osobitih inzistiranja magistra Željka Renića, inače pomoćnika pročelnika za komunalno i prometno redarstvo u Zagrebu, odlučili smo iznova krenuti s radom, a novi portal će uz zagrebačke teme uključivati i teme iz Zagrebačke županije.

Uskoro na Zagreb24.hr

Prije dva dana sam objavio detaljan opis i dokaze teške korupcije Davora Vića koju su zataškali DORH i USKOK. Danas donosim nove detalje koje sam saznao u međuvremenu. Ako niste pročitali raniji članak bilo bi dobro da to učinite sada.

Davor Vić i Ivan Vrkić
Izvor: SDP // Osijek.hr

Nakon objave mog članka uslijedili su brojni telefonski pozivi, mnogi od njih su bili iz Osijeka, a otkrili su nove detalje očigledno značajno veće korupcijske hobotnice!

Prema navodima povjerljivih izvora, osječka policija je navodno dala svoj "doprinos" zataškavanju čitave korupcijske operacije između javnog poduzeća Unikoma i Grada Osijeka.

A da sam pogodio u sridu potvrđuju brojni izvori koji me od srijede zovu i potvrđuju kako je bila uobičajena praksa gradonačelnika Vrkića i direktora Vića da se besplatno izvršavaju mnogi radovi nakon čega su slijedile brojne propagandne reportaže lokalnih medija.

Dobio sam i poziv visoko pozicioniranog SDP-ovca koji me je neslužbeno (privatno) kontaktirao i uvjeravao da su moji zaključci pogrešni...

Odgovorio sam da ću vrlo rado objaviti službeni demanti samo da molim objašnjenje u istome na koji način je Osječka TV zabilježila sve "nepostojeće" radove ako se oni doista nikad nisu dogodili...službeni demanti nikad nije stigao!

Radovi se "nikad nisu dogodili", a lokalni mediji sve zabilježili

Da podsjetim, objavio sam troškovnike 4 operativna projekta tvrtke Unikom (radna jedinica Zelenilo) koji detaljno bilježe radove za Grad Osijek u vrijednosti oko 180.000 kn (cca. 25.000 eur) za što nikad nisu izdani računi niti ih je Grad ikad platio.

1. Radovi na neuređenom zemljištu na lokaciji Stadionsko naselje

Aktivnosti su uključivale krčenje divljih izbojaka i rušenje suhih stabala, utovar i odvoz zelenog otpada, ravnjanje i planiranje neuređenog prostora, strojno frezanje, a vrijednost navedenih radova bila je 29.680 kn +PDV (37.100 kn odnosno cca. 5.000 eura sveukupno).

2. Radovi u Blok centar II (Slavičekov prolaz - Gundulićeva)

Aktivnosti su uključivale krčenje divljih izbojaka, utovar i odvoz zelenog otpada grajferom, planiranje i ravnanje neuređenog zemljišta, a vrijednost navedenih radova bila je 39.520 kn +PDV (49.400 kn odnosno cca. 6.500 eur sveukupno).

3. Radovi u Urbanim vrtovima (Jug II - Obilaznica - Divaltova)

Aktivnosti su uključivale krčenje divljih izbojaka, utovar i odvoz zelenog otpada, tanjuranje i frezanje izorane površine, a vrijednost navedenih radova bila je 7.000 kn +PDV (8.7500 kn odnosno cca. 1.100 eur sveukupno).

4. Hortikulturno uređenje zelene površine novog Autobusnog kolodvora u Osijeku

Aktivnosti su uključivale obnovu i sanaciju travnjaka sjetvom te nabavu, dopremu i sadnju drveća (15 stabljika javora), a vrijednost navedenih radova bila je 69.643,75 kn +PDV (87.054,69 kn odnosno cca. 11.500 eur sveukupno).

radovi na Urbanim vrtovima
Izvor: Osječka TV

Ovaj posljedni rad je posebno popraćen velikom reportažom Osječke TV, ali i člankom Glasa Slavonije jer se radilo o za Osjek značajnom projektu promocije reciklaže pod nazivom "Recikliraj prvo pa zasadi drvo" kojom se transformiralo nekadašnje divlje parkiralište, deponij otpada i šikara na gradskom zemljištu zapadno od novog autobusnog kolodvora.

Ovu aktivnost, ali i ostale radove redovno je pratila Osječka TV, a dio reportaža možete pogledati u videu pri kraju ovog članka.

Povjerljivi izvor iz Unikoma, koji mi je i dostavio sve informacije i dokumente objavljene u prethodnom članku, podnio je kaznenu prijavu.

Prema navodima povjerljivog izvora iz osječke policije Davor Vić je tvrdio kako se svi ti radovi nisu nikad dogodili i da prijavitelj laže.

Osječko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu zbog nepostojanja osnovane sumnje...

DORH je odbacio prijavu...vjerovali ili ne

Kao što sam ranije pisao, zamjenica općinske državne odvjetnice Snježana Ivanko-Nikolić obavijestila je prijavitelja kako nije utvrđena sumnja da bi Davor Vić počinio kazneno djelo za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti zbog čega je spis arhiviran.

Zamjenica ODO nije zaključila:

1. da je počinjeno kazneno djelo iz članka 291. kaznenog zakona (zlouporaba položaja i ovlasti) koje se doista progoni po službenoj dužnosti

2. da su navedeno kazneno djelo počinili javni dužnosnici/službenici (gradonačelnik Vrkić i direktor Vić) čime se spis morao ustupiti USKOK-u na nadležno postupanje

3. da je počinjeno kazneno djelo iz članka 256. kaznenog zakona (porezna utaja) zbog neizdavanja računa, neobračunavanja i nenaplaćivanja PDV-a koje se također progoni po službenoj dužnosti

4. da ipak postoji osnovana sumnja jer su aktivnosti gradonačelnika Vrkića i direktora Vića bile iznimno važan dio događanja u Osijeku i da postoje medijske evidencije (a i realno je morala znati barem za uređenje Autobusnog kolodvora jer to garantirano nije promaklo niti jednom Osječaninu)

Time je zaštitila i poduprla korupcijsku hobotnicu koju je Davor Vić organizirao i provodio, a gradonačelnik Vrkić koristio.

Šteta za Unikom je cca. 25.000 eura, šteta za državni proračun je cca. 5.000 eura, a Davor Vić i gradonačelnik Vrkić su "inkasirali" bogatu promociju koja im je omogućila čak 8 godina "operiranja" po Osijeku.

Navedeno je najmanja šteta, odnosno šteta koju sam osobno utvrdio kroz vlastitu istragu...tko zna kolika bi ispala sveukupna šteta kada bi se čestito i savjesno "pročešljale" apsolutno sve aktivnosti Unikoma prema Gradu.

Nikom ništa...zapravo, kakvo je stanje u DORH-u istinski se čudim da navedena zamjenica nije napredovala do pozicije glavne općinske odvjetnice! :-)))))

USKOK se izuzeo kao nenadležan...vjerovali ili ne

Nakon što je moj izvor sve prijavio USKOK-u vidjevši da se sve skupa u Osijeku zataškava, dobio je "odbijenicu" i od USKOK-a.

Zamjenik ravnateljice USKOK-a Mitko Miličević ustanovio je da nije nadležan i sve poslao natrag u Osijek.

Istina, bile su dvije prijave od koje se jedna odnosila na mobing i USKOK tu definitivno nije nadležan postupati, ali čl.291. kaznenog zakona odnosno zlouporaba položaja i ovlasti u kojoj sudjeluju državni službenici i namještenici upravo jeste srž uskočke nadležnosti, a direktor Vić i gradonačelnik Vrkić definitivno spadaju u tu kategoriju počinitelja.

Dakle, jasno je kao dan da stanje niti u USKOKU nije bajno, ali ovo su pogreške koje ne bi počiniti niti student prava, kamoli djelatnik USKOK-a...

Sjećate se kad su glavna državna odvjetnica Hrvoj Šipek i ravnateljica USKOKA Marušić svima nama ispirale mozak kako nije bilo nikakvih propusta oko neuhićenja bivše ministrice Žalac i da su one apsolutno sve napravile kako treba...a odvjetnica s drugog kraja Europe im je objasnila kako je bolje da zašute i pokriju se po ušima! ;-)

Što je, za Boga miloga, radila osječka policija?

Davor Vić
Izvor: Osječka TV

Nakon zaprimanja USKOK-ovog podneska, osječko državno odvjetništvo (ovog puta zamjenik ODO Denis Rajtek) očitovalo se kako su od strane PU osječko-baranjske provedeni odgovarajući izvidi te nisu utvrđeni elementi kaznenog djela!

OK, odvjetništvo je zaprimilo kaznenu prijavu i dalo je policiji da provede izvide, to je sasvim u redu i propisno.

Policija je provela "odgovarajuće izvide" i ustanovila da nema elemenata kaznenog djela i sve predala nazad u odvjetništvo koje je odbacilo kaznenu prijavu očito kao neutemeljenu.

Koje odgovarajuće izvide je policija radila?

Na prvom mjestu je to obavjesni razgovor s Davorom Vićem, za što imam neslužbenu potvrdu povjerljivog izvora iz osječke policije koji mi je rekao kako je Davor Vić sve negirao.

Od kud onda svi silni dokumenti koje sam ja objavio u prošlom članku? Od kud sve silne medijske reportaže koje sam objavio u ovom članku?

Policiji je definitivno bilo najlakše "zaustaviti" kazneni progon...ali zbog čega bi oni to radili?

Je li bilo trgovanja utjecajem od strane načelnika, ili gradonačelnika Vrkića, ili Davora Vića, ili nekoga iz političkog vrha u Osijeku ???

Tražio sam od nadležnih temeljitu i promptnu istragu

Odmah nakon objave prvog članka obavijestio sam o svemu Državno odvjetničko vijeće koje je nadležno provoditi interne istrage u DORH-u, ali sam o svemu obavijestio i glavnu državnu odvjetnicu kao i novu v.d. ravnateljicu USKOK-a.

Zatražio sam njihovo promptno postupanje i odgovore na moja brojna pitanja koja sam sastavio na temelju moje objave.

Prije objave ovog članka poslao sam opsežno pismo ministru unutarnjih poslova Božinoviću, ravnatelju policije Milini, ali i PU osječko-baranjskoj tražeći pojašnjenje kako je moguće da policajci koji su sudjelovali u postupku nisu temeljito provodili izvide (a da nisu sam ja dokazao sa svoje dvije objave u kojima sam de facto raksrinkao čitav slučaj, a oni s daleko većim operativnim mogućnostima i ovlastima "nisu otkrili ništa") te sam zatražio da provjere moguću korumpiranost predmetnih policajaca.

Nezahvalno je prognozirati rezultate navedenih zahtjeva, ali previše puta smo svjedočili kako se policija, DORH i USKOK "čiste" paušalnim negacijama i to je to, case closed!

Ali ostat će zabilježene moje objave u kojima sam jasno prokazao i dokazao da se stvarno izvršavani poslovi osječkog Unikoma doista nisu evidentirali niti naplaćivali čime je doista počinjena šteta kao rezultat stvarne korupcije Davora Vića i gradonačelnika Vrkića.

Ukoliko sve obaviještene državne službe bilo kada i na bilo koji način utvrde drugačije mogu im bez problema i ustručavanja reći da lažu i da su potpomogli proizvodnju štete za naše društvo u cijelosti!

Pogledajte reportaže Osječke TV:

Imate informacije o ovoj temi? Uočili ste grešku? Kontaktirajte nas
Podržite nas i podijelite ovaj članak:

Brzi kontakt

Najnovije

Neven Brnjas, najpoznatiji ZET-ov zviždač i jedan od najpoznatijih domaćih ...

Uzeo sam simboliku Shakespeareovog trgovca koji u tom remekdjelu kao ...

Skoro godinu dana ističem kako je natječaj za podzemne spremnike namješten ...

TPL_BACKTOTOP