Zbog nedovoljnog interesa javnosti i izuzetno slabe interakcije pratitelja, ove stranice su prebačene u arhivski format
i više se neće ažurirati niti nadopunjavati novim sadržajem!

NOVOSTI: Zbog osobitih inzistiranja magistra Željka Renića, inače pomoćnika pročelnika za komunalno i prometno redarstvo u Zagrebu, odlučili smo iznova krenuti s radom, a novi portal će uz zagrebačke teme uključivati i teme iz Zagrebačke županije.

Uskoro na Zagreb24.hr

Prateći pregovore sindikata i uprave Holdinga, još jesenas sam isticao strah da će "zbrinjavanje viškova" završiti povećanjem plaća uhljeba i novu eur uhljebistana! Svi su mi govorili da sam glup! Sve je bilo "povjerljivo", a sada je jasno zašto!

Kad je nešto "povjerljivo" u javnom poduzeću, a nisu u pitanju patenti i slično, to je samo zato da se sakriju nepravilnosti! Upravo tako je bilo i ovog puta!

dovršetak sistematizacije u Holdingu
Izvor: Zagreb.hr

Sistematizacija je provedena bez detaljnih opisa poslova radnih mjesta, bez jasnih uvjeta za radna mjesta i bez posebnih uvjeta rada (op.a. istini za volju, posebni uvjeti rada prema informacijama iz sindikata nisu nikad niti postojala, pa je Tomašević još jednom uspješno nastavio Bandićevu politiku)!

Radnici su opet "izvisili" i, kao za vrijeme Bandića, radit će sve poslove koje se uprava i voditelji domisle, a svoja prava moći će ostvarivati jedino na sudu!

Stigli su i novi ugovor, koji nisu zakoniti, a radnici su dobivali ucječnjivačke bjanko izjave po kojima su se u roku jednog dana morali odlučiti za novi ugovor, iako zakon propisuje minimalno 8 dana!

Dok su radnicima plaće rasle tisuću do dvije kuna, rukovoditeljima su rasle 1.000 i više eura!

Ponovno su uspostavljenja "izbrisana radna mjesta" koja zapravo samo imaju nove nazive!

Sistmatizacija je krcata nejasnim nazivima radnih mjesta, a izmišljena su i potpuno nova radna mjesta za nove uhljebistance!

Odmah su krenuli novi natječaji za zapošljavanje koji sadržajem spadaju u rubriku vjerovali ili ne!

O svemu sam detaljno pisao gradonačelniku Tomaševiću, koji nije odgovorio niti išta učinio! Dakle, gradonačelnik je na moje detaljne ukaze odlučio nedjelovanjem poduprijeti sve probleme!

Ovaj uvod sažeto opisuje sve probleme u sistematizaciji Holdinga (koja, ponavljam, to uopće niti nije), a ako vas zanimaju detalji pozivam vas da nastavite čitati...

Sistematizacija je nedovršena, krenuli besmisleni natječaji, a izmišljena i nova radna mjesta

Zanačajno prije potpisivanja sistematizacije (23.03.2023.) pisao sam detaljno gradonačelniku i svim sindikatima u Holdingu da će izostati opisi poslova radnih mjesta što će uzrokovati određene probleme, za koje sam gradonačelniku postavio bitna pitanja:

1. radnicima će se moći nezakonito upravljati dodjeljivajući ih na različita radna mjesta od onih u ugovoru, pa pitam je li to bio Vaš naumu ili se toga domislila uprava (pitam zato jer se tako radilo u Bandićevo vrijeme, ali to je bilo po njegovom nalogu pa da razjasnimo tko je odogovoran u ovoj eri)?

2. upravi Holdinga je otvoren put za apstraktne natječaje za zapošljavanje i time za koruptivno zapošljavanje, što će u slučaju da sindikati takvo što potpišu učiniti njih sponzorima budućih korupcija u opisanom kontekstu, pa me zanima jeste li Vi s time složni ili ste iskreno govorili kada ste isticali da Vam je stalo do radnika i njihovih materijalnih prava?

Gradonačelnik nije odgovorio, ali nije ništa niti učinio!

Na kraju su moji strahovi postali najbolja i najtočnija prognoza ikad!

Nevjerojatno histerično smiješni su novi natječaji za zapošljavanje koji ili traže bizarne vještine ili ih upće ne traže!

Tako se za vozača u Zrinjevcu očekuje da brine o tehničkoj ispravnosti vozila, pomaže kod popravka vozila, pere vozila, podmazuje, kontrolira ulje, krpa gume i radi ostale poslove po nalogu šefa (pretpostavljam da farba garažu).

U natječaju za stolara-majstora se zapravo uopće ne zna što će taj stolar-majstor raditi osim što će "obavljati sve poslove uz veliko praktično iskustvo i umijeće"!

U oba natječaja su pod "stručnim znanjima" (da, da, znanjima, niste krivo pročitali) naveli "dobre motoričke sposobnosti i tjelesnu kondiciju"! :-))))) Živo me zanima na koji način će se među brojnim kadidatima utvrditi tko je više fit ?!?

U našoj uvijek najzanimljivijoj Čistoći su sistematizacijom izmišljena radna mjesta s visokim koeficijentima (op.a. 3 do 4 što čini osnovnu plaću 9.900 kn do 13.200 kn + dodaci)!

Izuzetno su mi interesantni "stručni suradnik za poslove građevinarstva", "suradnik za logistiku i održavanje", "tehničar za ponovnu uporabu otpada" i "voditelj postrojenja"! Za njihova radna mjesta bih čak i platio da pročitam opise poslova! :-)))))

Gradonačelnik Tomašević još jednom dokazuje da su njegova izborna obećanja o promjenama bila samo o promjeni gradonačelnika, a sve drugo ostaje jednako jadno kao i do sada!

Novi ugovori su potvrđeno nezakoniti, a radnici su prisiljeni bez zaštite države sve trpiti ili se suditi

Nakon sklapanja sistematizacije iznova sam pisao gradonačelniku Tomaševiću, ali i ministru rada Piletiću, kao i glavnom državnom inspektoru Mikuliću! Pismu su bili pridruženi svi sindikati u Holdingu!

Gradonačelnik opet nije odgovorio, niti išta učinio, Mikulićev odgovor/potez se čeka (op.a. ja se ne bih previše nadao), ali je jako brzo stigao odgovor iz ministarstva!

Iz ministarstva su odgovorili kako ugovore o radu sklapaju u suglasju radnik i poslodavac kojima uređuju sve bitne sastojke, a između ostalih "podatak o mjestu rada i nazivu radnog mjesta, odnosno vrsti rada na koje se radnik zapošljava ili kratak opis poslova."

Dakle, ipak u ugovoru o radu mora biti preciznije navedeno što će radnik raditi!

Iz ministarstva nadalje navode da se ugovor može promijeniti sklapanjem novog ugovora ili aneksom postojećeg, a "takav ugovor važi od dana njegovog sklapanja, bez obzira mijenja li se cijeli ugovor ili samo neke od njegovih stavki."

U našem slučaju ugovori "vrijede" retroaktivno, što je očito pravno vrlo upitno.

Iz ministarstva su se očitovali i na moje upite o 24 satnom roku za odluku radnika te ističu da "rok za očitovanje radnika o ponuđenom izmijenjenom ugovoru ne smije biti kraći od osam dana", ali ističu i da radnik može i nakon potpisivanja novog ugovora pred nadležnim sudom osporavati dopuštenost istog.

Osvrnuli su se i na mogućnosti davanja otkaza zbog neprihvaćanja novog ugovora pa ističu: "Činjenica da je radnik odbio ponudu za nastavkom radnog odnosa pod izmijenjenim uvjetima, sama po sebi ne predstavlja opravdani razlog za otkaz, odnosno u tom slučaju poslodavac mora dokazati da postoji opravdani razlog propisan Zakonom o radu, bez obzira na ponudu izmijenjenog ugovora."

Ono što je bitno istaknuti jest da sva muka bilo kojeg nepovlađivanja upravi Holdinga rezultira ozbiljnim sporom gdje je radnik prepušten milosti i nemilosti višegodišnje parnice! U tome mu neće pomoći gradonačelnik, a niti sidnikati, koji će izglednije biti svjedoci poslodavca protiv radnika, kao što je to slučaj u trenutnim sporovima zbog prošlogodišnjih masovnih otkaza!

Državni inspektorat i njihov šef Andrija Mikulić (HDZ) još jednom jasno pokazuju da ih nije briga za naše građane i zasad ne vidim nekakve koristi od postojanja DIRH-a!

Novi kolektivni ugovor i sistematizacija možda "padnu u vodu"

Novi sindikat je istupio iz pregovaračkog odbora, a njihov šef Mario Iveković najavio mi je aktivnosti u pravcu poništenja novog kolektivnog ugovora i sistematizacije!

Naime, svi sindikati koji djeluju u Zagrebačkom Holdingu su sklopili prije 2020. godine međusobni sporazum o pregovaračkom odboru koji će ih zastupati u pregovorima s upravom.

Taj pregovarački odbor jeste bio određen pregovarati i sklopiti kolektivni ugovor s upravom (KU je sklopljen krajem 2019. godine) kao i dodatke (sistematizaciju).

Nakon više od 3 godine odgađanja neizbježnog, ove godine nakon revolucije radnika Čistoće uprava je morala "sjesti za stol" i ispuniti odavno neizvršenu obvezu.

Problem je što pregovarački odbor nije sklopio samo sistematizaciju kako je bilo predviđeno njihovim mandatom, već je pregovarački odbor s upravom sklopio potpuno novi kolektivni ugovor, a na temelju tog novog ugovora i novu sistematizaciju! Za to nisu imali ovlaštenja, a navedeni dokumenti su bezvrijedni jer ih zapravo nije potpisao niti jedan jedini sindikat, već su to učini članovi pregovaračakog odbora de facto na svoju ruku i bez ovlaštenja za to!

Provjerio sam cijeli slučaj sa svojim odvjetnikom koji se u cijelosti slaže s navedenim!

Ne znam je li najava Novog sindikata nekakav marketinški trik, ali mogu obećati da ću pozorno pratiti nastavak događanja!

Gradonačelnik Tomašević temeljito je informiran i nije poduzeo ništa da ispravi problem! Još jednom dokazuje da su njegova izborna obećanja o promjenama bila samo o promjeni gradonačelnika, a sve drugo ostaje jednako jadno kao i do sada!

Radnici se bore za povećanje plaće 1.000 do 2.000 kn, a rukovoditeljima plaća porasla 1.000 do 2.000 eura

Ranije sam pisao o tome, ali vrijedi ponoviti, sindikati su bili ovlašteni pregovarati oko koeficijenata samo za grupe složenosti 1-5, a plaće rukovoditelja (grupa složenosti 6) određivala je uprava samostalno.

U popisu radnih mjesta tzv. grupe složenosti poslova VI voditelji službi po podružnicama imaju koeficijente od 4.9 (plaća 16.170 kn + dodaci) koliko imaju u Vladimiru Nazoru do 5.7 (plaća 18.810 kn + dodaci) koliko imaju voditelji službi u Čistoći (primjerice radno mjesto Bojana Ribića, Vićeve "desne ruke").

U podružnicama su formirana radna mjesta različitih "eksperata" koji imaju koeficijente od 4.5 do preko 5!

U knjizi "Hrvatski pravopis" Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje nisam uopće pronašao tu lingvističku umotvorinu uprave Holdinga! U knjizi "Hrvatski pravopis" Babić/Finka/Moguš postoji riječ "ekspert" za koju se šturo navodi značenje "vještak, stručnjak".

Vrlo "zgodno i pragmatično" je što nigdje u aktima Holdinga ne postoji opis postolova za radno mjesto "eksperta" bilo čega pa se zapravo ne zna čega su ti djelatnici stručnjaci odnosno vještaci, a logikom toga je za vjerovati da su oni moguće eksperti i vještaci u "poznanstvima" i to onim ljudskim umjesto operativnim! ;-)

U sektoru za upravljanje ljudskim potencijalima postoji "eskpert za HR I" i "ekspert za HR II"...valjda su to eksperti za Hrvastku 1 i eksperti za Hrvatsku 2...ne znam samo je li Hrvatska 1 spada pod Jugoslaviju, NDH, Kraljevinu ili čak Austro-Ugarsku, ali sam zato uvjeren da je Hrvatska 2 ova naša trenutna! :-))))) Naravno, maksimalno satirično se sprdam s ovim idiotizmom! ;-)

Bizarnost prelazi sve mjere u podružnici Vladimir Nazor gdje naziv radnog mjesta jednostavno slovi "ekspert" bez ikakvih dodataka, a imamo i bizarne varijacije tog misterioznog radnog mjesta u ZG cestama koje se naziva "ekspert u području" bez da igdje piše koje to područje!

Popis je pun različitih eksperata za investicjske projekte, eksperata za računovodstvo, eksperata za nabavu, eksperata za kontroling. Svaki od tih ima hijerarhijske varijatne I, II i III s koeficijentima preko 5.0 (plaća minimalno 16.500 kn + dodaci).

Zanimljivo je da su pravilnicima iz svibnja 2022. ukinuta radna mjesta "voditelji projekata" i "koordinatori poslova". Ta ista radna mjesta se ponovo nalaze na ovom popisu (samo su drugi nazivi), a to želim ukazati svim voditeljima projekata i koordinatorima poslova koji su dobili otkaz u prošlogodišnjoj "čistki". Dakle, niti radna mjesta niti poslovi nisu "nestali" kako se tvrdilo u odlukama o otkazima!

Na ovom popisu našlo se mjesto za voditeljicu sektora za upravljanje ljudskim potencijalima Željku Šurbek Dedus sa koeficijentom 7.0 (plaća 23.100 kn + dodaci).

Jednakom "srećom" pogođeni su svi voditelji sektora, a osobito bih istaknuo nekvalificiranog i protuzakonito zaposlenog voditelja odjela nabave Daria Bogdanovića i voditeljicu sektora za projekte Mariju Novosel, koja je bez natječaja zasjela na mjesto Popovića (koji je postao čelnik gradske Plinare, a koji je prije tog prelaska u Plinaru bio u stolici svoje nasljednice Novosel i to temeljem tada uredno raspisanog i provedenog natječaja...a za Novosel ništa...hm).

Zanimljivo je i da su baš u tom sektoru za projekte uhljebljeni Roko Gruja, Dinko Herman i Boris Dobrilović, sva trojica s izdašnim koeficijentima od 5.0 (plaća 16.500 kn + dodaci) do 5.8 (plaća 19.140 kn + dodaci).

Očito ću morati ponovo prošetati do Uskoka i napraviti dopune svojih prijava i iskaza!

Gradonačelnika sam zamolio da ograniči koeficijente u grupi složenosti VI na maksimalno 6 (što je i dalje veća plaća od one koju ima sam gradonačelnik), ali on se na to oglušio i još jednom dokazao da su njegova izborna obećanja o promjenama bila samo o promjeni gradonačelnika, a sve drugo ostaje jednako jadno kao i do sada!

Pogledajte izjavu gradonačelnika:

Imate informacije o ovoj temi? Uočili ste grešku? Kontaktirajte nas
Podržite nas i podijelite ovaj članak:

Brzi kontakt

Najnovije

Neven Brnjas, najpoznatiji ZET-ov zviždač i jedan od najpoznatijih domaćih ...

Uzeo sam simboliku Shakespeareovog trgovca koji u tom remekdjelu kao ...

Skoro godinu dana ističem kako je natječaj za podzemne spremnike namješten ...

Back to Top