Zbog nedovoljnog interesa javnosti i izuzetno slabe interakcije pratitelja, ove stranice su prebačene u arhivski format
i više se neće ažurirati niti nadopunjavati novim sadržajem!

NOVOSTI: Zbog osobitih inzistiranja magistra Željka Renića, inače pomoćnika pročelnika za komunalno i prometno redarstvo u Zagrebu, odlučili smo iznova krenuti s radom, a novi portal će uz zagrebačke teme uključivati i teme iz Zagrebačke županije.

Uskoro na Zagreb24.hr

Dugogodišnji zviždač organizirao je prosvjed radnika ZET-a kako bi upozorio upravu na stvarne probleme koji se ne spominju u PR propagandi, a svakako se ne rješavaju!

U međuvremenu je potpisan novi kolektivni ugovor, dovršena je nova sistematizacija, no očito su još mnogi problemi nerazriješeni.

Problema je mnogo i u organizaciji poslovnih procesa, a ceh svega što ne valja na kraju plaćaju radnici.

Radnici sada organiziraju prosvjed, ako možete dođite ih podržati !!!

Prosvjed će biti 31.05. na Remizi u 15 sati i trajat će pola sata

tramvaj ZET-a u kvaru
Autor: Zagreb24

Neven Brnjas, zaposlenik ZET-a duže od 20 godina, odlučio je istupiti i organizirati javni prosvjed kojim želi istaknuti sve radnicima bitne nepravilnosti u ZET-u.

Ističe kako su uvjeti vozača tramvaja i autobusa toliko loši da vozači često daju otkaze, a mnogima koeficijenti nisu mijenjani desetljećima.

Utoliko su plaće vozača, ali i drugih djelatnika (kontrolori karata, radnici servisa, portiri, radnici donjeg voda, uspinjače, žičare i drugi) jednostavno premale u odnosu na odgovornost koje nosi njihovo radno mjesto.

Uvjeti rada su jednako očajni kao i plaće, a samo neki problemi su:

* vožnja građana po žutim trakama (linijama) rezerviranima za javni prijevoz i taxi čime ugrožavaju vozila ZET-a (česti su sudari)

* tehnička ispravnost vozila je na izrazito niskoj razini (op.a. kočnice otkazuju, vrata se ne zatvaraju, klime se kvare, loše gume na autobusima, problemi samokočenja tramvaja)

* loše tračnice koje izazivaju buku i štetu za podvozje tramvaja (najčešće strada hidraulika)

* novi tramvaji imaju više motora od starih i više elektronike na "krovu" (tzv. gornji vod) pa povlače više struje, a ako se u jednom trenutku nađe više takvih tramvaja na istom vodu dolazi do preopterećenja trafostanice i čitava linija ostaje u zastoju

* po cijelom gradu su postavljene table ograničenja brzine na 5 km/satu iako je uobičajena brzina oko 40 km/satu i sav drugi promet neizbježno potiče tramvaje na ubrzanje, a ako vozač vozi prebrzo voditelji ih kažnjavaju i provode disciplinske postupke, ali isto se dešava i ako voze po ograničenju jer tada voze "presporo"

* kontroli karata su uvijek u potencijalnom sukobu s putnicima koji nemaju voznu kartu

* u servisu je sve prljavo, hrđavo, prokišnjava, propuh je, nedostaju dijelovi, nedostaju alati, nedostaje radnika, a uobičajeno su stariji od 50 godina uz pojačani stres sve češćih kvarova dok su strojevi s kojima rade stari doslovno 100 godina (op.a. dobijeni su za vrijeme Jugoslavije u sklopu ratne odštete od Njemačke, a i tada su bili poprilično stari)

autobus ZET-a u kvaru
Autor: Zagreb24

* portiri moraju zapisivati brojeve vozila i imena vozače za sve autobuse, sva vozila za prijevoz osoba s invaliditetom, sve tramvaje, sva vozila koja ulaze i izlaze iz ZET-a uz kontrolu prtljažnika, moraju kontrolirati sve video nadzore, a u smjeni je uvijek samo jedna osoba čija smjena traje 12 sati

* radnici donjeg voda (op.a. održavanje tračnica, skretnica i ostalo) su u nedostatku dijelova i alata, a oprema za rad je stara 50 godina i poprilično je zaostala (primjerice vari se s elektrodama umjesto metodom taljenja)

* radnici gornjeg voda (op.a. održavanje svih "žica" koje su raspoređene po gradu i kojima se do tramvaja dovodi struja) imaju prastare kamione i opremu, a rade pod visokim naponom

* služba hitnih intervencija raspolaže samo jednim ispravnim kamionom s dizalicom i potrebno im je minimalno 40 minuta do mjesta nesreće (op.a. što ako se u isto vrijeme desi više nesreća na većoj udaljenosti), a to jedno jedino takvo vozilo vrši i poslove "šlepanje" tramvaja i autobusa

* djelatnici uspinjače imaju problem starih kabina koje su hrđave i krpaju se konstantno s kitom

Prosvjed je u organizaciji radnika i nema nikakvih poveznica sa sindikatima u ZET-u.

Iz ZET-a nisu demantirali probleme nego su spinali priče

Direktor Bogdanović smatra kako se radi o nezadovoljstvu pojedinaca novim kolektivnim ugovorom i sistematizacijom, a koji su sklopljeni u dogovoru s reprezentativnim sindikatima nakon višemjesečnih pregovora.

Dakle, direktor Bogdanović nije negirao organizatora prosvjeda Brnjasa u niti jednoj činjenici koju ovaj javno iznosi.

U ZET-u djeluje ukupno 12 sindikata, a samo 2 su reprezentativna, tako da ostali sindikati nisu sudjelovali u pregovorima. 

Reprezentativni sindikati imaju 2.648 članova, a oni su:
* Sindikat zagrebačkog Holdinga - ZET (Jović)
* Sindikat vozača i prometnih radnika ZET-a (Jelić)

Logično je da su na ovaj način izuzeti neki interesi radnika u ZET-u budući da njih zastupa preostalih 10 sindikata (op.a. 1.942 članova, dakle, skoro polovica zaposlenika, a ne nekolicina kako se spina) koje nitko ništa nije pitao.

A što su sindikalni povjerenici Jović i Jelić (koji su ujedno i predsjednici svojih sindikata) dogovorili?

Reprezentativni sindikati dogovorili sebi sve, a radnicima 'štanga'

Reprezentativni sindikati (s.p. Jović i s.p. Jelić) osigurali su poboljšane (zapravo vrhunske) uvjete za sebe.

Sindikalni povjerenik čiji sindikat ima najmanje 500 članova sindikata ima pravo na naknadu plaće za puno radno vrijeme. To znači da je on "profesionalni sindikalist" i de facto ne radi ništa za svoju plaću, samo je sindikalist s punom plaćom kao da radi.

Ta naknada plaće se uvećava za 25% ukoliko ima 500 do 1.000 članova, odnosno za 35% ukoliko ima više od 1.001 člana.

Ostvaruje i pravo dodatka po osnovi radnog staža za svakog povjerenika i stalnog dodatka na plaću.

Ukoliko se ozlijedi tijekom obavljanja sindikalne aktivnosti ili uslijed sindikalnog puta tretirat će se kao da je došlo do ozljede na radu.

Ukoliko sindikat okuplja najmanje 20% zaposlenih ZET je dužan o svom trošku osigurati im ured, telefon i jednog administrativnog radnika u punom radnom vremenu.

Radnička prava su degradirana...

Smanjilo se bolovanje (bilo je 80% plaće za 1-8 dana i 95% za 9-42 dana, a sada je 75% plaće za 1-6 dana i 95% za 7-42 dana).

O mjerama u svezi zaštite zdravlja i sigurnosti na radu ZET se mora samo savjetovati sa sindikatima (op.a. mišljenje sindikata nije obvezujuće za upravu, a da je ugovorena obavezna suglasnost sindikata onda bi uprava morala postići konsenzus s njima).

Radnici koji su odsutni više od 75% ukupnog mjesečnog fonda radnih sati (primjerice zbog bolovanja, osim ukoliko se radi o ozljedi na radu) neće se isplaćivati uobičajena mjesečna nagrada od 625 kn (83 eura) niti dodatak za prehranu od 500 kn (66 eura).

Dakle, ako radnik završi na bolovanju na duži rok može zaboraviti na cca 150 eura dodataka na plaću.

Pa naravno da su reprezentativni sindikati bez zamjerki prema upravi ZET-a...njima je super, a radnici plaćaju ceh!

Čak kruže kuloarske priče da određeni sindikalisti prijete i zastrašuju radnike kako bi ih odvratili od prosvjeda! Ako to doživite slobodno me odmah kontaktirajte da raskrinkam javno takve bandite!

Da je u ZET-u kaos dokazuju brojne zviždačke dojave koje sam objavio

Tko prati Facebook kanal mog portala mogao je popratiti moje brojne objave koje slikovito dočaravaju stanje u ZET-u. Ukoliko vam je što promaklo možete ih pogledati putem donjih poveznica.

Pametnom dosta...ne i direktoru Bogdanoviću...ne ni gradonačelniku Tomaševiću! ;-)

Imate informacije o ovoj temi? Uočili ste grešku? Kontaktirajte nas
Podržite nas i podijelite ovaj članak:

Brzi kontakt

Najnovije

Neven Brnjas, najpoznatiji ZET-ov zviždač i jedan od najpoznatijih domaćih ...

Uzeo sam simboliku Shakespeareovog trgovca koji u tom remekdjelu kao ...

Skoro godinu dana ističem kako je natječaj za podzemne spremnike namješten ...

Back to Top